A diósjenőiek még most is háborognak, de a közutálat ellenére pompázik Oszter Sándor tava – Fotók





Bírósági végzések, lakossági tiltakozás és ka­tasztrófavédelmi razzia után végleges állapotába került a Kossuth-díjas színész villája melletti tó. Vannak, akik szerint Diósjenő ékköve lett, mások még mindig há­borognak a színész fényűzése miatt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.23.
botrány

Nem kétséges, hogy ma már a béke szigete lett a diósjenői tó, amit Oszter Sándor a villája végében építtetett. A legtöbben csodájára járnak a mesébe illő környezetnek, de sokakat még ma is bosszant, hogy építkezésbe kezdett a Kossuth-díjas művész.

Elterelte a patakot?

Oszter Sándor 2017-ben egyik napról a másikra hordatta ki a földet a Börzsöny gyomrából, hogy egy több ezer köbméteres magántavat alakítson ki a villája közvetlen szomszédságában. A környéken lakók már a munkálatok kezdetekor heves tiltakozásba kezdtek, mert véleményük szerint a színész projektje súlyosan veszélyeztette és veszélyezteti a mai napig az alatta elterülő 27 hektáros, híres Jenői-tavat. Oszter egy patak medrét terelte el ugyanis, hogy a tavát azzal táplálja, de ugyanerre a patakra a nagy tónak is égető szüksége van ahhoz, hogy friss vizet kapjon.

Az elmúlt években, az építkezéssel összefüggésben rengeteg probléma adódott: egy nagy esőzés után átszakadt a gát, a helyiek rendszeresen feljelentéseket írtak a hatóságokhoz, volt itt razzia, bírósági tárgyalások, határozatok. Ami bizonyos, hogy a diósjenői emberek alaposan meggyűlölték a mesterséges tavat, és a híres színész sem örvend közimádatnak. Van, aki a megalomániája miatt nem szereti – hatalmas villát épített előbb, aztán a nagy tavat –, van, aki szerint a háza veszélyben van Oszter tava miatt, mert szivárog belőle a víz, és kimossa a ház alapját, és van, aki egyszerűen csak irigy a művészre, amiért ilyen látványos jómódban él.

A nyugalom szigete – még csónakázni is lehet a ház kertjében (Fotó: Bors)

Gyönyörű környezet

A vitákat, az ellenségeskedést és a jogi hercehurcákat azonban szép csendben túlélte a tó, ami ma már – nem kérdés – a környék egyik szemet gyönyörködtető képződménye.

Oszter hatalmas, minden sarkában bekamerázott villája mellett méltóságot sugározva ott dí­szeleg a tava. Az elmúlt évekhez képest sokat fejlődött a környezet, gondozott növények, szobor és kaspók díszítik a partot, most már van lépcsősor, ami a háztól a tóhoz vezet, és egy másik lépcső, amiről a tóba lehet ereszkedni. Csónak is ringatózik a vízen, amit feltételezhetően horgászathoz használ a tulajdonosa. Idilli kép, ami a mögötte álló történések fényében nyilván csillagászati összegbe került.

A Bors megkereste Oszter Sándort is, akitől azt kérdeztük, mit szól hozzá, hogy még mindig van­nak olyanok, akik háborognak a faluban.

Éveken keresztül dolgoztak a tavon: hol feltöltötték, hol leengedték – sok bosszúságot okozott Sándornak (Fotó: Bors)

Jogilag minden rendben van

„Bár 2018-ban valóban született egy bírósági döntés, melynek értelmében vissza kellett volna állítani a környezetben mindent az eredeti állapotra, de az egy téves megállapítás volt” – mondta a Bors megkeresésére Oszter Sándor. – „A másodfok feltárta az igazságot, és helyben hagyta az eredeti terveket, vagyis ma már senki sem vitathatja, hogy jogilag minden rendben van a tó körül” – folytatta a művész, majd hozzátette:

„A világon mindenhol értik és tudják, hogy a vízgyűjtés nagyon fontos dolog, többek között azért, mert a megválto­zott klímában rengeteg erdőtűz alakul ki. Szóval értetlenül állok az értetlenség előtt. Jó, szép és hasznos ez a tó, nem­csak nekem, de az egész kör­nyék számára.”

A Bors megkereste a vízügyi hatóságot is Oszter Sándor tava kapcsán, ám lapzártáig nem kaptak választ a kérdéseikre.

 





Ezeket olvastad már?
Ripli Zsuzsi: „Imádom az ázsiai konyhát!”

Ripli Zsuzsi: „Imádom az ázsiai konyhát!”

Házasság első látásra: félmeztelen fotó került ki az internetre a műsor sztárjáról

Házasság első látásra: félmeztelen fotó került ki az internetre a műsor sztárjáról

Schuster Lóránt a koncertek miatt halasztja el őszig a térdműtétjét

Schuster Lóránt a koncertek miatt halasztja el őszig a térdműtétjét

Sztárban sztár leszek! nyertese: „három nővel fogok együtt élni legálisan”

Sztárban sztár leszek! nyertese: „három nővel fogok együtt élni legálisan”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás