RETRO RÁDIÓ

Lányának adta velemi házát Törőcsik Mari

Még életében gondoskodott a legendás otthona, a velemi háza sorsáról Törőcsik Mari. Az ingatlant a háromszoros Kossuth-díjas művésznő még 2014-ben a lányának, Teréznek ajándékozta, így egészen biztos, hogy a Vietnámból örökbefogadott fia nem örököse az épületnek. A fiú tisztában van anyja döntésével.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.08.09. 04:50
Törőcsik Mari

Törőcsik Mari és férje, Gyula két gyermeket neveltek fel együtt: a vér szerinti lányukat, Terézt, illetve a Vietnámból örökbe fogadott fiukat, Sont. Mindkettejüknek igyekeztek szép és nyugodt életet biztosítani. Taníttatták és féltve óvták őket, mindenképpen azt szerették volna, hogy sokra vigyék az életben. Az óvodás korú Son hamar beilleszkedett Magyarországon, és a nyelvünket is villámgyorsan elsajátította. Felnőtt korában hazatért szülőhazájába, hogy évekig ott éljen. Sokáig úgy tűnt, hogy többé nem is tér vissza Magyarországra, ráadásul Vietnámban talált magának feleséget. Később egy súlyos betegség is megtámadta, és kérdéses volt, hogy egyáltalán sikerül-e legyőznie a halálos kórt.

 

A Nemzet Színésze akkor a pénzt nem sajnálva segített gyermekén, vagyis milliókat utalt Son gyógykezelésére. A fiú megmenekült a haláltól, és néhány évvel ezelőtt ismét hazánkba költözött: házat vásárolt magának a Vas megyei Velemben. Azon a településen, ahol a gyermekkora jelentős részét töltötte. Csupán néhány perces sétányira lakott jótevőjétől, ám egyesek szerint viszonylag ritkán látogatta anyját. Ez fájt Törőcsiknek, de így is mindenkinek szeretettel beszélt a fiáról.

Törőcsik Mari és gyermekei, Son (balra) és Teréz (jobbra)

Sokat jelentett neki a ház

 

Törőcsik néhány hónappal a halála előtt a Bors Extra magazinnak arról beszélt, hogy élete legszebb emlékei kötik a velemi házhoz, és már csak arra vágyott, hogy még egy tavaszt megérjen a festői szépségű fái közelében. Ez nem adatott meg neki, ugyanis a szombathelyi kórházban idén áprilisban elhunyt.

A gyönyörű épület több szobából áll, és a színésznő még egy külső konyhát is kialakíttatott benne. Szeretett ott üldögélni, és szeretettel fogadta vendégeit a nyugalmat sugárzó teraszán. Aktívabb éveiben szívesen rendezett ott hatalmas partikat, olyankor a főzőtudományát is megcsillogtatta.

 

Son tudomásul vette Mari döntését

 

Miután Törőcsik Mari idén áprilisban meghalt, a Bors megtalálta Sont az otthonában. Akkor nem kívánt nyilatkozni érzéseiről, mondván, még nincs arra felkészülve, hogy kiálljon a nyilvánosság elé. Nos, ez azóta sem változott, ám azzal kapcsoltban mondott néhány mondatot, hogy a legendás velemi Törőcsik-ház nem része a művésznő hagyatékának, ugyanis a Nemzet Színésze a házat még 2014-ben a lányának ajándékozta. A Bors birtokába jutott dokumentumok szerint a mű­vésznő még életében szeretett volna gondoskodni arról, hogy gyermekei között ne alakuljon ki vita a hagyatékról. Fia gyógykezelésére milliókat költött, lányának pedig szeretett velemi házát szánta – így próbálta előkészíteni a békés elmúlást. Pont olyan bölcsességgel és nyugalommal, ahogyan életét is élte. Ezzel pedig Son is egyetértett.

Van egy szép otthonom, és elfogadom anyám akaratát – mondta tömören a Borsnak a férfi.

Hosszan tartó, súlyos betegség után idén áprilisban halt meg a magyar kulturális élet legtöbbet díjazott művésze, Törőcsik Mari (Fotó: MTI/MTVA/Zih Zsolt)

Az veheti meg, aki a legtöbbet ajánlja érte

Az ingatlan már sokak érdeklődését felkeltette. Nem csak turisták látogatják, akik egyelőre csak kívülről láthatják, a helyi önkormányzat is megvásárolná, hogy emlékházként működtesse. Kérdés, hogy ez egyezik-e a tulajdonos, vagyis Teréz akaratával.

– Ritán beszélek a lánnyal a terveiről, de úgy rémlik, hogy egyszer megjegyezte, hogy annak adja el a házat, aki a legtöbbet adja érte. Abban biztos vagyok, hogy nem kíván ideköltözni – mondta a Borsnak Margitka, Törőcsik egykori közvetlen szomszédja és mindenese.

Zarándokhellyé vált a művésznő egykori otthona Velemben Törőcsik Mari szomszédja (Fotó: Bors/Móricz István)

Törőcsik Marinak egyébként Budapesten, a Vincellér utcában is volt egy lakása. Az ingatlan tulajdoni lapja szerint ő volt a tulajdonosa, ám két másik családtag mellett közbenső jogszerzés címén szerepel a dokumentumban Son és Teréz neve is.

 

Ezeket olvastad már?
„Nagyon szeretjük egymást!” Senki sem érdemelte meg ezt a gyönyörű jegygyűrűt annyira, mint Agárdi Szilvi

„Nagyon szeretjük egymást!” Senki sem érdemelte meg ezt a gyönyörű jegygyűrűt annyira, mint Agárdi Szilvi

Lánya jelentette be a lesújtó hírt: rövid betegség után távozott a legenda

Lánya jelentette be a lesújtó hírt: rövid betegség után távozott a legenda

Csípős uborka zavarta meg Csepregi Éváékat a nyaralás alatt

Csípős uborka zavarta meg Csepregi Éváékat a nyaralás alatt

Ennél cukibb ma már nem lesz: ekkorát nőtt Debreczeni Zita pocakja

Ennél cukibb ma már nem lesz: ekkorát nőtt Debreczeni Zita pocakja

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás