Nem csak a teljesítménye átlagon felüli: a 20 évesen a világ legjobb csatárai közé berobbant Erling Haaland szokatlan utakon jár, hogy kihozza magából a maximumot.

Fotó: AFP

Szoboszlai Dominik korábbi salzburgi csapat- és szobatársa a gólerősségén túl mással is kiemelkedik a tucatfutballisták közül.

Nyáron szántott és fát vágott

Az egyetlen év alatt a világ egyik legjobb csatárává lett norvég fiú nyáron például egzotikus nyaralás helyett otthon, a családjával töltötte a vakációt.

View this post on Instagram

working 🥔

A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

A pihenés mellett vidéki melóval – a norvég szántóföldön traktort vezetve, fát vágva – töltődött fel.

Most pedig elárulta: a tudatos edzésmunka, a helyes étkezés és a profik további bevált módszerei mellett furcsának tűnő eszközöket is bevet.

Odafigyel az alvására is

Az izmok regenerációját segítő gyakori jeges fürdő még talán betudható a skandináv származásának. De megannyi más apró fogás mellett annak is tulajdonítja a szárnyalását, hogy esténként szemüveget visel.

Szórja a gólokat

Erling Haaland az előző szezonban kezdte ontani a gólokat a Red Bull Salzburgban. Az sem törte meg a lendületét, hogy télen a német Bundesliga egyik élcsapatához igazolt. Sőt, a Borussia Dortmundban még inkább megtáltosodott. A 2019/20-as idényt káprázatos mérleggel – összesen 40 osztrák és német tétmeccsen szerzett 44 góllal – zárta. Idén pedig ott folytatta, ahol abbahagyta: a Mönchengladbach elleni nyitómeccsen duplával kezdte a topbajnokságot. A norvég válogatott szeptemberi Nemzetek Ligája-találkozóit pedig két mérkőzésen három góllal zárta.

„Ez az egyik kulcsa annak, hogy még pár százaléknyi teljesítményt kipréseljek magamból. Leginkább esténként viselem a speciális szemüveget, ami kiszűri az elektronikai eszközök sugározta kék fényt”

– mondta a Ruhr Nachrichten című helyi lapnak Haaland, akit így a telefonja nyomogatása közben, vagy a laptop képernyője előtt sem érnek káros hatások.

Messze még a legjobbja

„Ez segít abban, hogy utána mélyebben és jobban aludjak. Szerintem az ilyen apró részleteken múlik, hogy napról napra javuljak. Reményeim szerint a legjobb Erling Haalandot még csak a jövőben láthatják majd”

– bizakodott a norvég gólzsák.

A sikerei ellenére még számos területen fejlődne. Mint mondta, nap mint nap az hajtja, hogy még a jelenleginél is sokkal jobb futballistává váljon.

„Tavaly is ötven gól fölé kellett volna jutnom. A befejezéseimnek még jobbnak kell lenniük, még pontosabbnak, még kíméletlenebbnek. A csapattársaimmal való összjátékban is van még mit javítanom”

– sorolta az előtte álló feladatokat a Dortmund sztárja.

 

Így alakult a becsült Transfermarkt-értéke:

2018. szeptember (Molde): 2 millió euró (727 millió forint)

2019. január (Molde): 5 millió euró (1,8 milliárd forint)

2019. szeptember (Salzburg): 12 millió euró (4,4 milliárd forint)

2019. november (Salzburg): 30 millió euró (11 milliárd forint)

2019. december (Salzburg): 45 millió euró (16,4 milliárd forint)

2020. február (Dortmund): 60 millió euró (21,8 milliárd forint)

2020. szeptember (Dortmund): 80 millió euró (29,1 milliárd forint)