A Cyclo-cross kiemelt jelentőségű szakág, egyrészről az utánpótlás kerékpáros oktatás kézenfekvő eszköze, másrészt, a nyári kerékpáros szezon végeztével az őszi-téli időszakban is biztosítja a versenyzési lehetőséget a kerékpárosok számára. A Cyclo-cross Magyar Bajnokság a hivatalos MKSZ versenyszezon zárásaként kerül megrendezésre, a kategóriák győztesei egy éven keresztül viselhetik a bajnoki mezt.

A Cyclocross versenyek rendkívül látványosak, mert viszonylag kicsi területen, 2,5-3,5 km hosszúságú, a terep nehézségeivel és mesterséges akadályokkal tűzdelt küzdelmes pályán a versenyzők 6-10 kört tesznek meg a nézők előtt, közvetlen közelükben olykor zord időjárási körülményekkel dacolva.

Ma már a világ országúti és mountain bike kerékpározás elit sportolói is az őszi-téli időszakban a cyclo-crossal, mint a legfontosabb edzési és versenyzési lehetőséggel számolnak és nincs ez másként a hazai versenyzőkkel sem. Az idei városligeti Magyar Bajnokság éppen ezért kulcsfontosságú futama az évnek, ahol az U11-től a master korosztályokig mérhetik össze erejüket és kerékpár-kezelési tudásukat a versenyzőink.” – mondta el Kovács Béla.

A Városliget megújításának egyik nem titkolt célja, hogy a park alkalmas legyen színvonalas sportrendezvények befogadására, hiszen a Liget születése óta inspirálja és befogadja a sport szerelmeseit, rekreációs szempontból igen fontos szerepet tölt be a fővárosiak számára.

Fotó: Metropol

Nagy örömmel fogadtuk a Magyar Kerékpáros Szövetség döntését és büszkék vagyunk rá, hogy idén vendégül láthatjuk a cyclo-cross szakág egyik legfontosabb hazai megmérettetését. A Városliget és a sport hagyományosan kéz a kézben jár, éppen ezért a Liget Budapest Projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítunk az egészséges életmódra ösztönző sportolási és kültéri játszó funkciók erősítésére, bővítésére, és a sportrendezvények befogadására, népszerűsítésére.” – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Hazánk legsikeresebb cyclo-cross versenyzője a szakág korosztályos világ- és Európa-bajnoki dobogósa, világkupa futam győztese, az idei olimpia Mountain Bike verseny 4. helyezettje, Vas Kata Blanka, aki regnáló Magyar Bajnokként szintén részt vesz az országos bajnokságon. Blanka három kerékpáros szakágban is kiválóan teljesít a kerékpározás legmagasabb szintjén és a legmagasabban jegyzett elit női world tour csapat, az SD Worx versenyzője.

Fotó: Metropol

Igen izgalmasnak ígérkezik az idei cyclo-cross bajnokság, hiszen új, eddig ismertelen technikai élményeket rejtő pályán próbálhatjuk ki magunkat, ráadásul gyönyörű, mindenki számára könnyen megközelíthető környezetben, a megújuló Városliget elképesztően hangulatos részein.” mondta el Vas Kata Blanka.