Ez a 27. férfi világbajnokság, és a 21., amelyen a magyar válogatott is szerepelt. Az 1986-os második és az 1997-es negyedik helyezés után a mostani ötödik helyünk a harmadik legjobb eredményünk.

Fotó: MTI

Öt győzelem, két vereség

A magyarok a Zöld-foki Köztársaság, Uruguay és Németország legyőzésének köszönhetően a maximális négy pontot vitték magukkal a csoportkörből a vb-középdöntőbe. Ott Brazília és Lengyelország ellen is nyertek, az Európa-bajnok Spanyolországgal szemben azonban elbuktak. A szerdai negyeddöntőben hosszabbítás után 35-32-re kikaptak a hatszoros vb-aranyérmes Franciaországtól, így búcsúztak a további küzdelmektől.

Nagybetűs csapat

A franciák elleni vereség ellenére a magyar válogatott elérte a célját azzal, hiszen a negyeddöntőbe jutott az egyiptomi világbajnokságon.

A csapat minden dicséretet megérdemel, tudtunk küzdeni egymásért, Magyarországért – mondta Bánhidi Bence, a válogatott egyik legjobb játékosa. – Ez a morál és küzdeni tudás, akarás, ami közöttünk van, ritka egy csapatnál, ezt most mi zsebre tesszük és visszük tovább magunkkal.

Lékai Máté, a válogatott irányítója is erről beszélt.

Ez a csapat nagyon együtt van – fogalmazott Lékai. – Folyamatosan fejlődik, van arca, taktikája, de a legfontosabb, hogy egy igazi nagybetűs csapat.

Éremesély Budapesten

A magyar válogatott mostani szereplése bizakodásra adhat okot a jövő évi, budapesti Európa-bajnokság előtt. Az Eb 2022. január 13-án kezdődik, a döntőt az épülő, 20 ezer fő befogadására alkalmas Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban rendezik, január 30-án. Gulyás István szövetségi kapitány fiatal együttese addigra még érettebb, még hatékonyabb lehet, és hazai környezetben éremesélyeként léphet pályára.

– Úgy jöttünk el a vb-re, hogy próbáljunk meg minél több örömet szerezni a szurkolóinknak és reméljük ez sikerült – mondta Gulyás. – Összességében a válogatott lépett egyet előre, és ez jó jel a jövőre nézve, a részben hazai rendezésű Eb előtt.