Tíz futam, majd az azt követő „medal contest” után augusztus 3-án avatnak bajnokot a tokiói olimpián a finn dingi vitorlás hajóosztályban. Az említett angol megnevezés azt takarja, hogy oda a selejtezők utáni első tíz helyezett jut be. A „dingi” bengáli eredetű szó, csónakocskát jelent, ám azzal a vitorlással, amelyikkel indulónk, Berecz Zsombor is verseng, jóval komplikáltabb vízre szállni.

Berecz Zsombor éremesélyes az olimpián

Berecz Zsombor éremesélyes az olimpián (Fotó: MVSZ)

A tokiói olimpián a tíz „rostáló” jellegű futam után a legjobb tíz versenyző augusztus harmadikán bont vitorlát. Ekkor rajtol a záró futam, amelynek végén bajnokot avatnak. Reprezentánsunk, Berecz Zsombor a Metropolnak elmondta, a hajója már Japánban van.

Előbb a hajóm indult el egy tengerjáró szállító gyomrában, majd a két árbócomat repülő vitte Japánba. Utóbbiak állapota különösen érzékeny terület, ha azok eltörnek, nem tudom, mihez kezdek – nyilatkozta hétfői elutazásakor favoritunk.

Felkészülése utolsó tíz napját a fővárosi Fit 4 Race centrumában töltötte, ahol legtöbbször autósok és motorosok különleges körülmények között modellezik a várható erőpróbáikat. Zsombor igyekezett kihozni magából mindent a szárazföldön.

– Mivel 2018-ban Aaarhusban vb-címet szereztem, majd Gdanskban és Vilamourában megnyertem az Eb-t, világossá vált: már csak az olimpiai elsőség hiányzik a gyűjteményemből – tette hozzá a 35 esztendős sportember, aki ugyan a fővárosban látta meg a napvilágot, de Válon töltötte gyermekéveit.

Berecz Zsombor a Fejér-megyei Válon született. Ebben a községben látta meg a napvilágot a néhai Fradi-focista, Varga Zoltán, aki 1964-ben olimpiai bajnoki címet szerzett. Vajon Berecz lesz a második váli győztes?

– Bevallom, önöktől értesültem arról, hogy Zoli Válon jött a világra, de nem lenne ellenemre a duplázás. Minden megeshet, de engem felvillanyoz egy tény: az elmúlt négy olimpián mindig az nyert, aki élen végzett az előolimpián. Márpedig 2019 szeptemberében megnyertem az előolimpiát…