„Ne lepődjek meg, ha Svájc döntőt játszik” – a magyaroktól is tanult az Eb meglepetéscsapata

Svájc nagyon simán kiütötte az Európa-bajnoki címvédő olaszokat (2-0) a foci-Eb-n. Nagy Antal, a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya szerint akár döntőt is játszhat a gárda.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2024.07.01.
Módosítva: 2024.07.01.
svájci foci Eb 2024 Nagy Antal eb

A 32-szeres egykori válogatott, az 1986-os mexikói vb-n szerepelt, Nagy Antal az Eb-rajt előtt meglátogatta egykori svájci csapattársait, és az esélyeket latolgatták. 

– Közölték velem, hogy ne is reménykedjek, mert Murat Yakin szövetségi kapitány válogatottja jobb a mienknél. Nem hittem el, de ez valóra vált – utalt Nagy Antal az Európa-bajnokság második napjára, melyen Svájc 3-1-re verte a magyarokat.

A svájci Yvedorban 1987 és 1992 között légiós Nagy meglepődött, amikor egykori klubja stadionja oldalán azt olvasta öles betűkkel, hogy az idők során négymillió embert befogadtak, de többet már nem akarnak.

– Kiderült, ez nem afféle migránsellenes szlogen volt. Olyan családok érkezésére mondtak mindig igent, akik a svájci állam szempontjából hasznosak. Ez igaz a futballra, hiszen olasz, francia, koszovói, albán, egykori jugoszláviai szerbek, bosnyákok és horvátok előtt is nyitva volt a határ, ha előzetesen gondos felmérést követően látnivaló volt, hogy tehetségek labdarúgók a leszármazottaik. 

Yakin maga is török gyökerű, és e soknemzetiségű kollektívából kovácsolt válogatottat, melynek számos tagja jelentős európai klubok szolgálatában áll. A szakember igen laza figura, olyan szakember, aki kommunikációban és korban is közel áll labdarúgóihoz. 

Switzerland - Italy
Svájc eddig veretlen az Eb-n, a németek se győzték le őket Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Manapság már az afrikai szülőktől származó játékosokat is beépít válogatottjába, így a kameruni Breet Embolót, Dan Ndoye papája szenegáli, Noah Okaforé nigériai, Kwadwo Duah pedig londoni születésű színes bőrű játékos. 

Ottani barátaim azt üzenik, ne lepődjek meg, ha Svájc döntőt játszik, mert a negyeddöntőjükre esedékes ellenfelüket, Szlovákiát vagy Angliát is képesek lesznek búcsúztatni. A múltban Roy Hodgson után Ottmar Hitzfeld révén olyan külföldi kapitányok dolgoztak a Nati élén, akik más nemzetek futballkultúráját sajátíttatták el

– mondta Nagy.

Ma is hajlandók tanulni, főleg a német Bundesliga a minta számukra, de amikor Nagy Antal, Bodonyi Béla, Kékesi Rezső, Esterházy Márton is Svájcban futballozott, a magyaroktól is mindent ellestek, ami a hasznukra vált.

 





Top hírek









Hírlevél-feliratkozás