Édesanyja és a gulyás ad erőt Marco Rossi titkos fegyverének





Nagyon mélyről küzdötte vissza magát a tehetséges csatár. Németh Andrásnak világos, mit kell tennie az Eb-szereplésért.



Megosztás
Szerző: MM
Létrehozva: 2023.11.22.
Németh András Európa-bajnokság Hamburg magyar válogatott Marco Rossi

Szalai Ádám tavalyi visszavonulásakor még a válogatott középcsatár posztjának legfőbb várományosa volt Németh András, Luxemburg ellen (2-2) gólt is szerzett az első meccsén Marco Rossi csapatában. Csakhogy a télen a belga Genktől a német másodosztályban feljutásért küzdő Hamburghoz igazolása után a bokáját törte, a novemberi Európa-bajnoki selejtezőkre hosszú távollét után tért vissza a magyar nemzeti csapatba.

Németh András (jobbra) 8 hónap után tért vissza a válogatottba a bulgáriai Eb-selejtezőn
Németh András (jobbra) 8 hónap után tért vissza a válogatottba a bulgáriai Eb-selejtezőn     
Fotó: Nemzeti Sport

Márciusi sérülése után nehéz időszakot kellett átélnie a német kikötővárosban, de azóta lépésről lépésre fejlődve kezdi visszanyerni a régi formáját, és természetesen tavasszal ki akarja érdemelni az Eb-kerettagságot.

– Fizikailag igazán jól érzem magam, újra úgy, mint a sérülésem előtt. Most a teljesítményt kell hoznom – utalt talán arra is a 21 éves támadó, hogy a Rossi-csapatban egy éve, a HSV-ban pedig februárban szerzett gólt legutóbb.

– Az volt a célom, hogy visszakerüljek a válogatottba, és a HSV-ban minél több perc játéklehetőséget kapjak. Tudtam, hogy a szövetségi kapitányunk számítani akart rám. Boldog vagyok, hogy most segíteni tudtam és kvalifikáltunk a németországi Eb-re. (…) 

Nagy célom, hogy szerepelhessek a tornán. 

Persze végül az edző dönt, hogy ott lehetek-e. Mindent bele fogok adni, hogy a lehető legtöbbet játsszam és hozzam ki magamból a HSV-ban. Kapcsolatban vagyok a kapitánnyal, sokat beszélünk és jó a viszonyunk. Azt mondta, annyit kell játszanom, amennyit csak lehet, és fejlődnöm – sokat teszek ezért – árulta el Németh.

A Fokvárosban született magyar futballista dél-afrikai édesanyja volt az, aki a sérülése idején Hamburgba költözött hozzá, hogy testileg-lelkileg segítse a felépülését.

– Nem volt könnyű. Édesanyám két hónapig velem élt Hamburgban és mindenben segített, amit a sérülésem miatt nem tudtam egyedül csinálni – mondta Németh András, hozzátéve: belga barátnője egyelőre nem él vele, de a klubnál dolgozókra, a családjára és barátaira támaszkodhatott.

És hogy miként választotta a magyar válogatottságot a dél-afrikaival szemben?

– Habár anyai ágon dél-afrikai a családom, csak ritkán látogatok az országba. Legutóbb hat éve voltam ott. 

Egyszerűen nem érzem magam olyan közel Dél-Afrikához, mint Magyarországhoz. 

Ott is sok rokonom él, és a gyerekkoromból 13 évet ott töltöttem. Ezenkívül természetesen a gulyást is szeretem – tette hozzá.

Hamburgban annak ellenére ideális helyen érzi magát, hogy a 2. Bundesliga góllövőlistáját vezető Robert Glatzel mögött csak csere lehet a posztján.

– Ebben a szerepben kell fejlődnöm, segíteni a csapatot és gólokat lőni. Néha öt, tíz vagy húsz percig lehetek a pályán. De ez nem számít. Az a lényeg, hogy kész legyek, amikor esélyt kapok – mondta Németh András.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás