RETRO RÁDIÓ

Hauszmann paripái - ingyenes séta az újjászületett Lovardánál





A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászületett épület, a Lovarda a Budai Várséták tematikus vezetésén látogatható először.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.22.
séta

Helyszíne, a Csikós udvar a II. világháború okozta sérüléséket követően az 1950-es évek kultúrpolitikájának esett áldozatul, így a Lovarda, Főőrség és Stöckl lépcső épületegyüttesét elbontották.

Fotó: Facebook

A Hauszmann Alajos tervei alapján eredeti helyszínen rekonstruált épületek a környező terület megújításával, zöldítésével és akadálymentesítésével új funkciókkal várják az érdeklődőket. A sétán betekintést nyerhetnek az érdeklődők a századforduló világába: körbejárják a királyi testőrség kiszolgálását biztosító Főőrség épület impozáns tömbjét. Ezt követően a már enteriőrjében is elkészült Lovardába érkeznek, ahol feltárul a grandiózus lovaglócsarnok, annak korhű, ugyanakkor technikai felszereltségével a jelenkori igényeket is kielégítő tetőszerkezete, az egyedi „hauszmannzöld” üvegablakok, a zenekari és királyi páholy.

A csarnok méltó kísérői a további helyiségek különféle terrazzo burkolatai, az elegáns márvány díszlépcső vagy a kovácsoltvas hibiszkuszvirág-korlát.

Indulás: október 22., 11 órakor (1014 Budapest, Szent György utca, Hunyadi udvar, Mátyás kútja)

Érkezés: 1014 Budapest, Csikós udvar

Időtartam: 90 perc

Jó tudni: a séta útvonala nem akadálymentesített, a programon meredek lépcsőkön, szűk folyosókon közlekednek a résztvevők. A program rossz időjárás (például esőzés) esetén is elindul.





Ezeket olvastad már?
Vár a háromnapos Családi Játék Fesztivál!

Vár a háromnapos Családi Játék Fesztivál!

Világjáró klub – Kanári-szigetek

Világjáró klub – Kanári-szigetek

Kölyök turbina – újból a gyerekeké a főszerep

Kölyök turbina – újból a gyerekeké a főszerep

WAMP Design Vásár a Néprajzi Múzeumban

WAMP Design Vásár a Néprajzi Múzeumban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás