Helyszíne, a Csikós udvar a II. világháború okozta sérüléséket követően az 1950-es évek kultúrpolitikájának esett áldozatul, így a Lovarda, Főőrség és Stöckl lépcső épületegyüttesét elbontották.

Fotó: Facebook

A Hauszmann Alajos tervei alapján eredeti helyszínen rekonstruált épületek a környező terület megújításával, zöldítésével és akadálymentesítésével új funkciókkal várják az érdeklődőket. A sétán betekintést nyerhetnek az érdeklődők a századforduló világába: körbejárják a királyi testőrség kiszolgálását biztosító Főőrség épület impozáns tömbjét. Ezt követően a már enteriőrjében is elkészült Lovardába érkeznek, ahol feltárul a grandiózus lovaglócsarnok, annak korhű, ugyanakkor technikai felszereltségével a jelenkori igényeket is kielégítő tetőszerkezete, az egyedi „hauszmannzöld” üvegablakok, a zenekari és királyi páholy.

A csarnok méltó kísérői a további helyiségek különféle terrazzo burkolatai, az elegáns márvány díszlépcső vagy a kovácsoltvas hibiszkuszvirág-korlát.
Indulás: október 22., 11 órakor (1014 Budapest, Szent György utca, Hunyadi udvar, Mátyás kútja)
Érkezés: 1014 Budapest, Csikós udvar
Időtartam: 90 perc
Jó tudni: a séta útvonala nem akadálymentesített, a programon meredek lépcsőkön, szűk folyosókon közlekednek a résztvevők. A program rossz időjárás (például esőzés) esetén is elindul.