Nem volt buli, nem voltak barátok, sőt, még barátnő sem, pedig 15 éves korom óta nagyon szerettem volna” – mondta Kopasz, aki úgy fogalmazott, a győzelem „óriási öröm és felemelő érzés” a számára.

Az aranyérmes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntője után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Későn érő típus vagyok, a szervezetem még most is képes a fejlődésre, igaz, ezt 15–16 évesen, amikor sokan lehagytak, még nem igazán értettem. Mostanra viszont már a fájdalomtűrő képességemet is ki tudtam tolni, már nem mondják, hogy női lapáttal evezek, és gyenge a kondícióm ehhez a sportághoz” – jelentette ki. Hozzátette, öt évvel ezelőtt Rióban még sem mentálisan, sem pedig fizikálisan nem volt ahhoz elég érett, hogy döntőbe jusson, vagy érmet nyerjen.

Ebben a számban a magyarok legutóbb az 1968-as mexikóvárosi játékokon örülhettek győzelemnek Hesz Mihály révén, de érmet is 1976-ban szereztek legutóbb, akkor Csapó Géza második lett.

Olimpián mindeddig utoljára 1996-ban, Atlantában fordult elő, hogy egy versenyszámban két magyar is dobogóra állt, akkor 200 méteres mellúszásban Rózsa Norbert, Güttler Károly volt a sorrend az első két helyen.