RETRO RÁDIÓ

Így programozd be az álmaidat!





Az álomterápia segít a stresszoldásban, megerősíti a tudatalatti és tudatos elmét. A harmonikus mentális hangolás jó hatással van a közérzetre, és segít helyreállítani a pszichés egyensúlyt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.03.
egészség

Minden álom megfejtése magában az álmodóban rejlik. Azok számára, akik nehezen beszélnek az érzéseikről, az álomterápia segíthet a mélyen megbúvó érzelmek kivetítésében. Az álmok minden korban és kultúrában foglalkoztatták az embereket, már az ókori görögök is megpróbáltak jelentést kapcsolni hozzájuk.

Az álomterápia segíthet a mélyen megbúvó érzelmek kivetítésében (Fotó: Shutterstock)

Rejtett gondolatok, vagy egy másik nyelv?

A terápiás munkában alkalmazott álomelemzés alapjait Sigmund Freud fektette le. Álomfejtés című könyvében már 1908-ban foglalkozott a témával. Freud szerint az álmokban el vannak rejtve a tudatos gondolatok. Carl Jung analitikus pszichológiája szerint azonban az álom egy teljesen új nyelv az emberi tudatban, amelyek segítségével helyreállítható a pszichés egyensúly. A modern pszichológia szerint pedig az álmok nem mások, mint a nap tudatalatti maradványai.

Ahogy öregszünk, a REM-szakaszban eltöltött idő fokozatosan csökken, fiatalon gyakrabban álmodunk (Illusztráció – Pixabay)

Az álomélmény mérhető

Az alvás során az élénk szemmozgással kísért REM-fázisban élénk, változatos álmaink vannak. Ilyenkor az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban vesznek részt. A REM-fázisból a legkönnyebb felébredni, ezekre a megébredésekre a reggeli felébredésnél nem emlékszünk. Ahogy öregszünk, a REM-szakaszban eltöltött idő fokozatosan csökken, így valószínűleg az álomtevékenység is csökken.

Szürreális villanások

Az álmok gyakran szürreálisak, van, hogy értelmetlennek tűnnek. A köztudatban elterjedt álomfejtés a szimbólumokhoz konkrét jelentést társít, de ezeket a jelentéseket nem feltétlenül kell készpénznek venni, hiszen vannak ugyan a kollektív tudattalanhoz társítható szimbólumok, amelyek általános érvényű jelentések, azonban ha az álmot elemeire szétszedve próbáljuk elemezni, valami lényeges elveszik. Az álomterápia arra épít, hogy az álmodó terapeutával együttműködve, a személyes információkat figyelembe véve keresi a lelki élet belső ellentmondásainak a megoldását.

Azt akarom álmodni, hogy...

A tudatos álmodásnál az alvó személy tisztában van az alvás állapotával, felismeri, hogy épp álmodik, és az álom bármely elemét befolyásolhatja. A tudatos álmot éber álomnak, tiszta álomnak nevezik. Az éber álmodás lehet spontán vagy szándékosan előidézett. A tudatos álmodás megtapasztalásához többféle módszer adott, közös jellemzőjük, hogy a személy tudatát, gondolkodását felkészíti az álombéli tudatosságra, a tudatra ébredésre. Érdemes tehát megfigyelnünk, lejegyeznünk álmainkat, mivel segítségükkel – akár egy terápiás folyamat közben is – közelebb kerülhetünk önmagunkhoz és a belső feszültségeink megoldásának kulcsához.





Ezeket olvastad már?
Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

 Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás