1. A televíziós vetítések révén , az amerikai romantikus dráma 1939-es megjelenése óta a mai napig az egyik legismertebb és legnépszerűbb filmes alkotás.
  2. A filmtörténet ikonikus műve Margaret Mitchell azonos című Pulitzer-díjas regényéből készült.
  3. A legendás filmet 1939-ben mutatták be olyan sztárszereplőkkel, mint Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard vagy Olivia de Havilland. Az Elfújta a szél összesen 13 Oscar-díj jelölést kapott, amiből nyolcat meg is nyert.
  4. A polgárháborús dráma annak idején 4 millió dollárba került, de már néhány hónappal a bemutatót követően 10 millió dollárt hozott az alkotóknak, és – az inflációval kiigazítva – a mai napig első helyen szerepel a legtöbb bevételt termelő filmek listáján.
  5. A női főszereplőt (Vivien Leigh) 1400 jelentkező közül választották ki. szenvedett, de a külvilág elől kitűnően tudta titkolni. Második férje, a legendás angol színész, előtt azonban nem voltak titkai. Egyébként
  6. Rhett Butler szerepére Vivien Leight második férje, Sir Laurence Olivier is jelentkezett, de végül Clark Gable kapta meg. Gary Cooper nem vállalta, mert bukás szagot érzett a levegőben a forgatókönyv elolvasása után.
  7. A film első rendezője George Cukor volt, akivel Gable nem volt hajlandó együtt dolgozni. Ezután kerültz Victor Fleming kezébe a történet.
  8. A szelíd Melanie megformálója, Olivia de Havilland, idén júliusbaqn hunyt el, 104 éves korában.
  9. A harctéren elesett katonák közé bábukat is fektettek, hogy nagyobb legyen a tömeg, és a képet is megsokszorozták. Ez akkoriban meglepő technikának bizonyult.
  10. Mivel a forgatási idő pénz, ezért nem nagyon volt ebédszünet, Azért, hogy ne legyenek éhesek. a film forgatása alatt Vivien Leigh napi négy doboz cigarettát szívott, Clark Gable pedig hármat. A cigarettaszünetet ugyanis kiharcolta a szakszervezet.

Ismert jelenet a filmből

Legendás idézetek a filmből

“Soha még asszony nem teremtett új embert a férjéből.”

“Végül is, a holnap csak egy újabb nap.”

“Isten a tanúm rá, hogy soha többé nem leszek éhes!”

“Nagyon rossz, gyermekem, ha egy asszony szembenézett a legrosszabbal, ami érheti, mert azután nem tud már félni semmitől. Márpedig jaj annak az asszonynak, aki semmitől nem fél.”

“Őszintén szólva, fütyülök rá, drágám!”

“Háború mindig lesz, mert a férfiak szeretik. Az asszonyok nem, de a férfiak igen.”

“Nem várhatok mindig arra, hogy éppen két férj között legyen.”

“Vissza nem lehet menni. Induljunk hát előre.”

“A szenvedés vagy megtöri, vagy megteremti az embert.”

“Úgy változol, mint a szél.”

“Csak akkor lehet boldog a házasság, ha két hasonló lélek kerül egymás mellé.”

“Hiszem, hogy a nők a világon mindent el tudnak végezni férfisegítség nélkül, kivéve persze azt, hogy gyerekük legyen.”

Összpontszám

10

Díszlet

10

Jelmez

10

Szereplők

10