RETRO RÁDIÓ

Nagy dilemma: tusfürdő vagy szappan? Segítünk eldönteni!





Napi rutinunkká vált a zuhanyozás és a fürdés, de néhány száz évvel ezelőtt valódi úri hóbortnak számított a tisztálkodás. A Metropol most annak a dilemmának járt utána, hogy vajon a tusfürdő szerelmeseinek, vagy a szappanra voksolóknak van-e igazuk?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.05.
Pros és kontra

Az, hogy tusfürdőt vagy pedig a szappant használunk-e, nem csupán a bőrünk minőségén, hanem a pénztárcánkon is meglátszik.

Egyre több híve van a szappannak (Fotó: Shutterstock)

A szappan költséghatékony és jobban habzik

A szappant sokan még mindig csak kézmosásra használják, fürdéshez régimódinak és ódivatúnak tartanak. Közben azért erősödik azoknak a tábora, akik a kézműves szappanokat tartják a legjobb tisztálkodónak. A szappan egyébként amellett, hogy környezetbarát és költséghatékony, otthon is elkészíthető. Érdekes, hogy amikor szappant használunk, összességében kevesebb vizet fogyasztunk. Ettől jobban is habzik és tartósabban fejti ki jótékony hatását például a gyógynövényekből készült fajta. A szappan hátulütője, hogy a használatba vétel után nehéz a tárolásuk, még akkor is, ha szappantartóban tartjuk, hiszen szétázik, szétmállik. A tartókat pedig, ha nem tisztítjuk meg minden nap, akkor valóságos baktériumtenyészetté válhatnak. Ezért érdemes minden nap tusolás és zuhanyozás előtt alaposan megtisztítani, illetve használat után minél kevésbé nedves helyen tárolni. Fontos, hogy a baktériumok a szappan használat közben lemosódnak, így nem lehet vele fertőzést vagy betegséget átadni.

Amikor tusfürdőt választunk érdemes odafigyelni arra, hogy milyen anyagok vannak benne Fotó: Shutterstock

A tusfürdők a hidratálásban a legerősebbek

Talán nem is gondolnánk, de a tusfürdők a legjobbak, ha hidratálásról van szó. Ez a tisztálkodószer olyan hozzávalókat tartalmaznak, mint például a keramidok. A keramidok felelnek a bőr természetes védőrétegéért, valamint javítják annak vízmegtartó képességét. Emellett segítenek a bőr külső védőrétegének a helyreállításában, így akinek száraz és irritált a bőre, annak kifejezetten ajánlott a tusfürdő. Viszont vannak olyan betegségek, amelyekre nem a tusfürdő a legjobb választás. Ilyen például az ekcéma, amely esetén a szulfátok és a mesterséges illatanyagok nem kívánt reakciókat váltanak ki, és tovább száríthatják a bőrt. A tusfürdők tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki. Ezért, amikor tusfürdőt választunk érdemes odafigyelni arra, hogy milyen anyagok vannak benne, nehogy a megvásárlása után érjenek minket kellemetlen meglepetések.

Figyeljünk arra, hogy mit igényel a bőrünk Fotó: Shutterstock

„A szappanra nem vagyok allergiás”

„A tusfürdő helyett szappant szoktam használni, több szempontból is. Míg egy tusfürdő átlagosan 1000–1500 forintba kerül, addig egy szappan sokkal kevesebbe, 400–500 forintba. Ráadásul van egy bőrallergiám, ami miatt én kizárólag csak szappant használhatok. Emellett szeretem például a kirakodóvásárokon a levegőben terjengő szappan illatát. Sőt nemcsak az illata miatt érdemes a szappant választani, hanem azért is, mert így is lehet támogatni az ebből élő kis vállalkozásokat” – magyarázta Gabriella.

„Nekem a tusfürdő jobban bejön”

„Én nagyon nem kedvelem a szappant, ezért tusfürdőt használok. Ráadásul most már vannak kifejezetten érzékeny bőrre készült tusfürdők. Belátom, hogy vannak hátulütői is, hiszen műanyagflakonokba töltik, így ezzel sajnos szennyezik a környezetet, a másik pedig az, hogy jóval drágábbak a tusfürdők, mint a szappanok” – mondta István.

Ezeket vegyük figyelembe, ha tisztálkodószert vásárolunk

Nagy különbség nincs a két mosakodószer között, de összeszedtünk néhány dolgot, amelyre érdemes odafigyelni.

  • Érdemes összevetni az árakat.

  • Figyeljünk arra, hogy mit igényel a bőrünk.

  • Célszerű megnézni az összetevőket, hiszen azokban is lehetnek bőrérzékenységre okot adó összetevők.

  • Ügyeljünk a praktikumra és a tárolhatóságra.




  • Ezeket olvastad már?
    Zseniális módszer: így mozdíthatod ki a derékfájást okozó becsípődött ideget

    Zseniális módszer: így mozdíthatod ki a derékfájást okozó becsípődött ideget

    Nem kell többé aggódnod: így tesztelhető ingyen és gyorsan a demencia

    Nem kell többé aggódnod: így tesztelhető ingyen és gyorsan a demencia

    Vigyázz! Ezek az ételkombinációk veszélyesek! Nem mindegy, mit mivel eszel!

    Vigyázz! Ezek az ételkombinációk veszélyesek! Nem mindegy, mit mivel eszel!

    Ezekre a szűrővizsgálatokra minden nyugdíjasnak el kell mennie, életet menthet

    Ezekre a szűrővizsgálatokra minden nyugdíjasnak el kell mennie, életet menthet

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás