Magyarországot korábban csak az Országházzal és Puskás Ferenccel azonosították, de most már a Magyar Zene Háza is olyan hírnevet vívott ki magának világszerte, hogy sok külföldi kimondottan azért utazik Magyarországra, hogy ezt lássa – mondta el a Ripostnak a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Még maga a japán tervező, Sou Fujimoto is egészen elérzékenyült, amikor élőben látta művét, amely immár hazánk legtöbbet díjazott épülete lett – árulta el Gyorgyevics Benedek, aki annak alkalmából adott interjút lapunknak, hogy legutóbb éppen szerdán este jutalmazták a Zene Házát a világ legjobb kulturális célú ingatlanfejlesztésének járó díjjal, az Iconic Awarddal. A German Design Council által odaítélt elismerést az egyik legjelentősebb nemzetközi ingatlanszakmai kiállításon, a müncheni EXPO REAL-on jelentették be.

Fotó: Palkó-György

De az épület átadása óta szinte nem volt olyan hónap, amikor ne söpört volna be valamilyen díjat Angliától az Egyesült Államokig és Franciaországtól Németországig. A mostani bejelentés előtt alig egy héttel választották 2022 vezető új turisztikai attrakciójának az idegenforgalmi ágazat Oscarjaként emlegetett nemzetközi versenyen, a Mallorcán kihirdetett World Travel Awardson. Nem csoda, hogy a megnyitó óta eltelt rövid idő alatt már 700 ezren voltak kíváncsiak rá, a látogatók harmada pedig határainkon túlról érkezett.

Minden előzetes várakozást és prognózist felülmúlt az érdeklődés. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek elképesztően boldogok azt látva, amit itt, a Városligetben az elmúlt 10 évben sikerült megvalósítanunk – mutatott rá a Liget fejlesztésének fő felelőse.

Fotó: Palkó-György

Ugyanis nemcsak a Zene Háza aratja sorra a babérokat, hanem a megépítését biztosító Liget Budapest Projekt maga is a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált az International Property Awards történetében. Ezen a megmérettetésen ugyanis az új Néprajzi Múzeum és az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ is nagy presztízsű díjat nyert. Emellett a Szépművészeti Múzeum felújítása kapta az Europa Nostra Díjat, mely az Európai Unió legrangosabb örökségvédelmi elismerése.

A válság miatti kormányzati takarékosság sajnos a Liget Projektet is érinti, de ez csak annyit jelent, hogy a még el nem kezdett beruházásokat kicsit elhalasztják, semmi nem került le a napirendről – erősítette meg Gyorgyevics Benedek, hozzátéve, hogy a Városliget Zrt., amely a parkot és az itt lévő intézményeket fejleszti, az üzemeltetésben is részt vesz. Több mint kétszázan dolgoznak naponta azon, hogy a hatalmas látogatószám ellenére 99 évig ugyanolyan állapotban őrizzék meg ezeket, mint ahogy a megnyitás napján átadták a közönségnek.

Az állatkert területén jó ideje befejezetlen Biodom sorsa viszont még mindig lóg a levegőben.

Jelenleg a főváros feladata és felelőssége, hogy ezt az izgalmas attrakciót befejezze itt a Városligetben – fogalmazott a szakember, aki elmondta: nem született még végső döntés arról, hogy a félbemaradt beruházást a kormányzat átveszi-e Budapest városvezetésétől.