A kormányfő csütörtökön utazott a portugáliai Portóba, ahol többek között, hazánk és Szlovénia járványügyi védekezéséről, az oltás nélkülözhetetlen szerepéről is tárgyalt Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel az EU-csúcs előtti napon.

Pénteken egy videóüzenetben ismertette a miniszterelnök, hogy mit fog javasolni a találkozón.

„Portugália, Portó, szociális csúcs. Itt vannak a miniszterelnökök, szociális szervezetek, szakszervezetek és munkaadói szervezetek vezetői is„ – kezdte üzenetében Orbán Viktor. „Hogyan tehetjük szociálisan biztonságossá Európát?” – ez a kérdés. A magyar válasz, hát úgy, ha minden európai polgár oltáshoz jut. Mert, ha nincs oltás, akkor a járvány megbetegíti az embereket, elveszítik az állásukat, és nem tudják fenntartani a családjukat. Ezért az európai szociális helyzet kulcskérdése, hogy biztosítsuk minden európai polgárnak, hogy hozzá juthasson a vakcinához. Van mit mondanunk, Magyarországon az élet szinte már teljesen kinyitott, a védettségi, oltási igazolvánnyal rendelkezők már szinte elérhetnek, visszakapták a szabadságukat, de ez sok európai országban még nem így van. Azt fogom javasolni, hogy egész Európában fogadjunk el minden bizonyítottan hasznos és biztonságos vakcinát, és gyorsítsuk fel az oltás folyamatát. Az oltás életet ment Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ„ – zárta üzenetét a miniszterelnök.

COVID 2/179. EU-csúcs. Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ // EU Summit. Europe’s safety depends on vaccinations #EU2021PT

Posted by Orbán Viktor on Friday, May 7, 2021