Javaslatát azzal indokolta, hogy közös megegyezés híján épp, hogy ellentétes hatása lenne vezetői szinten tárgyalni a szankciós csomagról, mert ez csak az EU belső megosztottságát domborítaná ki.

Az EU így is megosztott, az árkot tovább mélyítené a vezetői szintű napirend Fotó: AFP

Emellett van egy másik Orbán mellett szóló érv is: a kérdés lekerülése a napirendről komoly költségmegtakarítást jelentene az Uniónak – írja a Századvég gazdasági elemzője. Hortay Olivér emlékeztetett: a Nemzetközi Energiaügynökség adatai alapján Oroszország olajár-bevételei jelentősen megnövekedtek, pont az árak emelkedése miatt. Oroszország európai értékesítésből származó havi bevétele mostanra elérte a 20 milliárd dollárt, holott a tavalyi egész éves bevétel alig haladta meg a 30 milliárdot.

Orbán Viktor levélben kereste fel Charles Michel elnököt /Fotó: Facebook

Ez részben annak köszönhető, hogy a Bizottság lebegteti az embargót, így a piaci szereplők már úgy kalkulálnak, hogy az EU ténylegesen bevezeti az intézkedést. Ha a javaslat – Orbán Viktor kezdeményezése nyomán – nem kerülne napirendre, az megnyugtatná a piacokat, lenyomná az árakat és így mind az Unió költségeit, mind Oroszország árbevételét mérsékelné – írja a gazdasági elemző.