Mentorok mutatják meg a kisdiákoknak a lehetőségeket





A Tanítsunk Magyarországért egy olyan mentorporgram, amelyben egyetemisták foglalkoznak kistelepüléseken élő általános iskolás, 7.-8. osztályos tanulókkal. A mentorok feladata, hogy megmutassák nekik a kistelepülésen túli világ izgalmait és lehetőségeit. (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.15.
támogatás

A program 2018-ban indult és egyre fejlődött, ebben a félévben már 549 mentor és 2326 mentorált vesz részt a programban. A hazai és nemzetközi kutatások alapján a kistelepüléseken élő gyerekeknek szüksége van arra, hogy valaki megmutassa nekik, hogy a környezetük által körülhatárolt burkon kívül is van élet és vannak lehetőségek, vagyis a képességeik alapján tanulással sokra vihetik. A Metropol a Pest megyei, közel ötezer lakosú Dányon élő Sipos Emmát (13) kérdezte arról milyen volt mindez a gyakorlatban. Emma mentora Bunyevácz Szimonetta volt, aki az ELTE-n tanul. Emma édesanyja Demendi Ilona elmondta, a programról Emma hozta a hírt és örömmel újságolta.

Sipos Emma - mentorált kisdiák, a Dányi Széchenyi István Általános Iskola tanulója Demendi Ilona - Emma édesanyja

Emma lapunknak elmondta, számára a beszélgetések, a kirándulások és az jelentett sokat, hogy mindig számíthatott Szimonettára, ha elakadt valamelyik házi feladatában. Mivel Emma kicsit visszahúzódóbb, azt hangsúlyozta, hogy Szimonetta abban is segített neki, hogy jobban elfogadja a embereket és nyitottabb legyen. Emma édesanyja, Ilona azt gondolja, a mai gyerekek körében már túlságosan nagy a digitalizáció, ezt ellensúlyozhatja egy ilyen kezdeményezés, ami a személyességre és a közös programokra épül. Hozzátette, Emma mindig lelkesen és hosszasan mesélt a közös programokról. Szerinte nagyon fontos megmutatni a gyerekeknek a tanulás szerepét az életünkben. Emma számára, folytatta Ilona, a legfontosabb, hogy gimnáziumba kerülhessen, mert ott csak a tanulással foglalkozhat és lesz ideje eldönteni, pontosan merre is szeretne továbbtanulni. A program segített Emmának, mert az angol nyelv nehezebben ment neki, de azóta már egy teljes jegyet sikerült javítania.

A program nemcsak a hátrányos helyzetű diákoknak jó lehetőség, hiszen a jobbakat is terelgeti, bátorítja. Éppen abban a korban vannak ezek a gyerekek, amikor az útjukat keresik és minden iránymutatást segítséget könnyebben vesznek, ha egy korban hozzájuk közelebb állótól kapják. A legfontosabb, hogy tudják tanulással sokra vihetik.

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás