A magyar kormány nem fog beleegyezni az orosz földgázimport bármiféle szankcionálásába, ugyanis hazánk a szükséglete mintegy 85 százalékát oroszországi forrásból fedezi, méghozzá nem pusztán szórakozásból, hanem a földrajzi és infrastrukturális adottságok miatt – jelentette ki Szijjártó Péter Bakuban.

Orbán Viktor megvédte a magyar érdekeket Fotó: Facebook

A külügyminiszter arról számolt be, hogy ma a biztonságos energiaellátás a legfontosabb kérdés a nemzetközi politika napirendjén, de túlpolitizálttá és túlideologizálttá vált. Ahogy a Metropol is megírta, az olajembargót vélhetően egy gázembargós brüsszeli szankciós csomag is követi majd. Így Orbán Viktor miniszterelnöknek ismét meg kell védenie Magyarország érdekeit, hogy ne a magyarokkal fizettessék meg a háború árát.

Nagy a nyomás, fenyegetőznek az ukránok: a gázcsapot is elzárnák

Sajátos stílusban üzent az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója hazánknak. Olena Zerkal egy ülésen úgy fogalmazott: Magyarország bármit követelhet az EU-tól (…) – utalt az orosz olaj embargóját érintő magyar vétóra. – Ez sajnálatos, mivel Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték. Akár valami történhet is ezzel a vezetékkel.