Nincs kegyelem: zivatar, eső, felhőszakadás – 15 vármegyére adtak ki riasztást





Elképesztően változékony az idei tavasz.



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2024.05.02.
eső elsőfokú riasztás veszélyjelzés felhőszakadás zivatar

A 2024-es tavasz bizony feladja a leckét! Hol napi hőmérsékleti csúcsok dőlnek, hol havazik a Kékestetőn, de a kellemes tavaszi és kora nyári idő mellé olykor bizony a csapadék is rendesen becsúszik. Úgy tűnik, az időjárás-felelőst egy cseppet sem érdekli, hogy sok iskolában május 3-án, pénteken tartják a ballagást, olyan zuhé várható, hogy csak na! Zivatar miatt például 15 vármegyére adtak ki elsőfokú riasztást! No de haladjunk sorban!

Idén tavasszal ízelítőt kaptunk a nyárból és a télből is (Fotó: Pexels.com/Jill Burrow)

A HungaroMet veszélyjelzési térképe szerint május 3-án négy vármegyére adtak ki citromsárga riasztást eső miatt, ami azt jelenti, hogy  Baranya, Somogy, Tolna és Vas vármegyében 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat! 

Fotó: met.hu

Felhőszakadásra hét vármegyében lehet számítani: a fenti négy vármegye mellett Győr-Moson-Sopron, Pest, Veszprém és Zala vármegyében bizony intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Fotó: met.hu

Zivatar miatt péntekre az alábbi képen citromsárgával ábrázolt 15 vármegye kapott elsőfokú figyelmeztetést, ahol az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat!

Fotó: met.hu

A Köpönyeg.hu prognózisa szerint a hétvége nem ígérkezik ennyire csapnivalónak, ugyanakkor felhőtlennek sem mondható a szombat, a vasárnap és a hétfő időjárása.
Pénteken az ország délnyugati felén többfelé, máshol elszórtan alakulhat ki eső, zápor. 13 és 23 fok között változik a hőmérséklet csúcsértéke, délnyugaton lesz a leghűvösebb. Az északnyugati szél megélénkül.
Szombaton kelet felől csökken a felhőzet, így napos, gomolyfelhős időre van kilátás. Zápor, zivatar ugyanakkor továbbra is előfordulhat. 19 és 26 fok közötti értékeket mérhetünk. Élénk lesz az ÉNy-i szél.
Vasárnap és hétfőn többórás napsütés várható, de szórványos zápor, illetve zivatar mindkét nap előfordulhat. A hőmérsékleti maximum 22 fok körül alakul.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás