Válasszunk az utcai cipőnél eggyel nagyobb méretet, hiszen egy vastag zokninak is bele kell férnie. A vásárláshoz mindenképpen vigyünk egy próbazoknit! Ha felvéve kicsit lötyög benne a lábunk, akkor kérjünk fél vagy egy számmal kisebb méretet, de ha végigér benne a lábfejünk, akkor viszont nagyobbat!

A bakancs anyagára is oda kell figyelnünk. A textil és hasított bőr kombinációjával készült modellek a legnépszerűbbek. Jól szellőznek, kiválóan alkalmasak meleg és mérsékelt időjárási viszonyok közötti viselésre kora tavasztól késő őszig, nem beszélve arról, hogy könnyebbek, mint a bőrbakancsok. Ha mégis az utóbbit választjuk, ne felejtsük el, hogy be ezt “be kell járatni” és a vízhatlanítani kell. A bélése sokfajta lehet, de manapság a legnépszerűbb a membrános, ami megóvja a lábat az átszivárgó nedvességtől, ugyanakkor elég jól szellőzik, komfortos viseletet biztosít.

Legyen vízálló és kényelmes! Fotó: Shutterstock

Bakancslista avagy tippek lábbeli ápolásra

A túranap végén vegyük ki a talpbetétet, és szárítsuk meg. Ne tegyük hősugárzó vagy fűtőtest alá, mert az tönkreteheti. A turistaházak többségében van bakancsszárító, használjuk ezt! A felsőrészre és a talpra rakódott sarat, szennyeződést távolítsuk el, kaparjuk le. Ha a lábbeli megszáradt, akkor kezeljük le valamilyen impregnálószerrel.