Az alapok

Alapvetés modern korunkban, hogy kellő elővigyázatossággal közelítsünk bármihez, ami okoseszközünkre érkezik, és hasonló éberséggel kezeljünk minden tartalmat az online térben. Sok kiberbűnöző másra sem vár, csak, hogy kihasználja egyetlen hibánkat.

„Megerkezett a csomagja, kovesse nyomon itt”

Rengetegen kaptak hasonló üzenetet (Fotó: ESET)

Ezzel a felütéssel érkeztek az sms-ek az elmúlt hetekben, amiben egy linket is küldtek, azon keresztül pedig egy olyan vírust telepíthettünk (volna) a telefonokra, amely a személyes adatainkat megszerzi, és címjegyzékestül, banki jelszavastul rossz kezekbe juttatja.

Intő jelek

Mint ebben az esetben is, először is az legyen gyanús, hogy egyáltalán rendeltünk-e valamit, és ha igen, valóban attól a cégtől-e. További intő jel lehet, hogy ezek a domain nevek nem is hasonlítanak a megjelölt szolgálat webcíméhez. Klasszikus adathalász módszer a rossz nyelvezetű, fordítógépek által generált szöveg, ami hemzseg a helyesírási hibától és a rossz ékezetektől.

Mit tegyünk, ha ilyen sms-t kapunk?

A tapasztalatok eddig azt mutatják, hogy az sms megnyitása önmagában nem veszélyes. Több esetben a link megnyitásakor maga a Chrome böngésző figyelmeztet, hogy az adott weboldalt már többen is gyanúsnak jelentették. Emellett a legbiztosabban a naprakész vírusvédelmi programok fogják meg ezeket a próbálkozásokat – figyelmeztet a digitális biztonsággal foglalkozó cég, az ESET.

Ha telepítettük a vírust…

Ha már letöltöttük és telepítettük a kártékony alkalmazást, akkor a gyári állapotra való visszaállítás jelenthet biztos megoldást.

Mire figyeljünk a telefonunk biztonsága érdekében?

A mai okostelefonok tulajdonképpen apró számítógépek, tele személyes adatokkal, fontos fájlokkal. Ugyanúgy megfertőződhetnek vírusokkal és más kártevőkkel, mint a laptopjaink, asztali gépeink, ezért Android-rendszereken elengedhetetlen a naprakész vírusvédelem, illetve az alkalmazások és az operációs rendszer biztonsági frissítéseinek mihamarabbi telepítése. Emellett kulcsfontosságú kérdés, hogy honnan és milyen programokat telepítünk. Normál helyzetben érdemes ragaszkodni a hivatalos Google Play áruházhoz, és blokkolni minden egyéb külső forrásból származó program telepítését (egyébként ez az alapértelmezett állapot, hacsak át nem állítjuk).