Charles Geschke, az Adobe szoftvergyártó cég társalapítója, a PDF egyik megálmodója San Francisco külvárosában, Los Altosban lakott, és pénteken halt meg – közölte a vállalat.

– Hatalmas veszteség az egész Adobe-közösség és a számítástechnikai ipar számára, amelynek vezető személyisége és hőse volt évtizedeken át. Az Adobe társalapítóiként Chuck (Geschke beceneve) és John Warnock úttörő szoftvert fejlesztettek ki, amely forradalmasította az emberek alkotótevékenységét és kommunikációját. Első termékük az Adobe PostScript volt, egy új technológia, amely radikálisan új eszközt biztosított szöveg és képek nyomtatására, elindítva ezzel az asztali kiadványszerkesztés forradalmát – írta Shantanu Narayen, az Adobe vezérigazgatója a cég alkalmazottainak címzett körüzenetben.

Charles Geschke neve olyan további – nagy változásokat elindító – szoftverekhez fűződik, mint az Acrobat, az Illustrator, a Premiere Pro és a Photoshop. Geschke 1982-ben alapította Warnockkal közösen az Adobe céget. 2009-ben Barack Obama akkori elnök a két üzletembert és szoftverfejlesztőt az amerikai technológiai és fejlesztési érdemrenddel tüntette ki.

Charles Geschke 1992-ben túlélt egy emberrablást. Az akkor 52 éves szoftverfejlesztőt két fegyveres férfi elhurcolta, és négy napig fogva tartotta, míg végül sikerült kiszabadítani. Az AP amerikai hírügynökség szerint a rendőrséget végül az egyik gyanúsított vezette el a bűnözők rejtekhelyére, a tetteseket a 650 ezer dollár váltságdíjjal együtt kerítették kézre.