RETRO RÁDIÓ

Okostévék: munka, tanulás és szórakozás a nagyképernyőn!





A televíziós iparág motorja az innováció, a különböző márkák folyamatosan ontják magukból az újdonságokat. Sok érdekesség és fejlesztés került már a tévékbe, de van egy funkció, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ez pedig az okostévé! Az okostévé nem más, mint egy saját kis számítógéppel, és operációs rendszerrel rendelkező felület a tévén belül, ahol alkalmazások futhatnak, és különböző szolgáltatások érhetőek el.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.25.
tv trend

Manapság már a legtöbb újonnan vásárolt tévén találkozhatunk okos funkciókkal, azaz ha bekapcsoljuk őket, akkor egy kidolgozott, grafikus kezelőfelületen navigálhatunk, úgy, mint egy telefonon vagy számítógépen. Ez a tévéket vezérlő kis számítógépnek és operációs rendszereknek köszönhető, amelyeket okostévé rendszernek nevezünk. Az okostévék bő 10 éve bukkantak fel először, de igazán az utóbbi pár évben kezdtek el robbanásszerűen fejlődni. A gyártók látva a közönség pozitív visszajelzését, nagy energiákat öltek a fejlesztésébe, és megszülettek a teljesen jól használható, intelligens, azaz smart tévék, amelyeket azóta is rendületlenül fejlesztenek. A Metropol most bemutatja az okostévék legjobb szolgáltatásait!

Fotó: Shutterstock

Böngésző a tévén

Egy okostévé alapvető kelléke a webböngésző. Tehát a televíziót egyszerűen az internethez kell csatlakoztatni, és a böngészőn keresztül rengeteg minden elérhető, nagyjából úgy, mintha egy számítógépet használnánk. Használhatóak akár a levelezőrendszerek, vagy olyan dokumentumkezelő megoldások, amelyeknél az egyes állományokat lehet távolról szerkeszteni. A legtöbb televízió képes együttműködni csatlakoztatott vezérlőeszközökkel, tehát egérrel és billentyűzettel, így a gyors irányítással, és a szövegbevitellel sem lehet probléma.

A telefon képe a tévén

Mára egy okostelefon a tudása révén alkalmas arra, hogy irodai alkalmazásokat futtassanak rajta, csak a képernyőjének mérete ehhez azért elég kicsi hosszabb távon. Ezen segíthet a képernyőmegosztás technológia, amely lehetővé teszi, hogy a mobil kijelzőjét bluetooth vagy wifi adatátvitel révén a tévén jelenítsük meg. Ezt követően már nagyban fogjuk látni azt, ami a telefonon fut.

Okostévé alkalmazások

Mára már ott tartunk, hogy egy középkategóriás okos televízió egyben médialejátszó, játékgép, multimédiás központ, digitális képkeret, zenegép is, és akár még az okos otthon rendszer részét képező többi intelligens berendezés is vezérelhető általa. Minden nagyobb gyártó biztosít alkalmazásokat a tévéhez, melyek lehetnek videolejátszók, játékok, tanulási programok és böngészők is. Ezek a programokat ingyenesen tudjuk letölteni és frissíteni a televíziók alkalmazásboltjain keresztül.

Fotó: Shutterstock

Magyarországon is hódit az okostévé

Hazánkban is hónapról hónapra népszerűbbek az okos televíziók. A Gemius legfrisebb kutatása szerint a legnagyobb változást tavaly óta az okostévék terjedése jelentette, tavaly óta közel 10%-kal emelkedett a tulajdonosok száma, azaz már az emberek több mint harmadának van. Érdekesség, hogy közel negyedük csak tévénézésre használja az okostévéjét, még mindig nagy tehát az eszközben rejlő funkciók kihasználatlansága. Ellenben viszont a magyarok 12%-a hagyományos tévézésre már nem is használja!

Fotó: Shutterstock

A tévék is segíthetnek a digitális oktatásban

Komoly kihívás elé állítja a tanárokat, diákokat és szülőket is, hogy a koronavírus elleni óvintézkedések miatt ismét több iskolában csak otthonról, a digitális oktatás keretében tudnak tanulni a gyerekek. Az okostévé nagy segítség lehet ebben az esetben is, amely plusz egy digitális eszközként segítheti a családokat. Segítségével a televíziót egyszerűen az internethez kell csatlakoztatni, és a böngészőn keresztül rengeteg oktatási platform elérhető.

Már van átlátszó luxus okostévé is

A Xiaomi kínai cég hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, igazi világmárkává nőtte ki magát. Már nem csak a mobiltelefonokról ismert, hanem televíziókat is gyárt, nem is akármilyeneket! A héten dobták piacra a Mi TV LUX televíziójukat, mely egy egyedülálló módon áttetsző képernyővel rendelkező tévé. A TV készülék áttetsző OLED képernyőt használ, amin nagyrészt keresztül is lehet látni, így kikapcsolt állapotban teljesen idomul a környezethez. A mindössze 5mm vastag, lélegzetelállító okos tv sajnos igazi luxuscikk is, mint ahogy a neve is mutatja, az 55„-os verzió kicsit több, mint 2,2 millió forintba kerül.

Fotó: Shutterstock

 





Ezeket olvastad már?
Mesterséges intelligencia által kreált modelleknek rendeznek szépségversenyt

Mesterséges intelligencia által kreált modelleknek rendeznek szépségversenyt

Óriási bejelentést tett a NASA: megtörtént az újabb történelmi holdra szállás

Óriási bejelentést tett a NASA: megtörtént az újabb történelmi holdra szállás

5 hétköznapi jel, ami arra utal, hogy Téged is raboltak már el ufók

5 hétköznapi jel, ami arra utal, hogy Téged is raboltak már el ufók

Csupán ezek az emberek élhetik túl a 2023-as világvégét: aggasztó számokat közölt az időutazó

Csupán ezek az emberek élhetik túl a 2023-as világvégét: aggasztó számokat közölt az időutazó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás