Az apró érzékelő, az arany és az alumínium optikai tulajdonságait kihasználva, egy mesterséges intelligencia, amely felismeri az italok közötti különbségeket. Meg tudja különböztetni, ha ugyanazt a whiskyt különböző hordókban érlelték, és felismeri a különbséget a 12, 15 és 18 éves whisky között is.

Megalkotói, a Glasgow-i és a Strathclyde-i Egyetem mérnökei szerint az érzékelő 99 százalékos bizonyossággal „ízleli meg” a különbségeket.

A „műnyelv” arany és alumínium szubmikroszkopikus szeletei, sakktáblamintázatba rendezve, úgy viselkednek, mint az ízlelőbimbók. A kutatók whiskymintákat öntöttek ezekre az „ízlelőbimbókra”, melyek mintegy 500-szor kisebbek, mint emberi megfelelőjük, és lemérték, hogyan nyelik el a fényt, miközben a folyadék ellepi őket.

A mesterséges nyelvben lévő fémek fényelnyelésének finom különbözőségeit statisztikailag elemezték, így a kutatók azonosítani tudták a whiskyk különböző típusait. Az eszköz gyakorlatilag bármely folyadék elemzésére alkalmas, nem csak a whiskyére.

A hamisított alkoholok azonosítása mellett használható például élelmiszerbiztonsági teszteléseknél, minőségellenőrzéskor, valójában minden olyan területen, ahol egy hordozható, újrahasznosítható kóstolási módszerre van szükség.

Nem is gondolná mire képesek manapság a gépek Fotó: Metropol