A Bodycompass egész éjszaka figyeli a pácienst, majd másnap egy szakember kielemzi az adatokat, amelynek alapján sok mindenre lehet következtetni. A kutatók szerint ennek alapján könnyebben lehet gyógyítani az olyan krónikus betegségeket, mint az epilepszia vagy a Parkinson-kór. A massachussets-i kutatóintézet munkatársai Shichao Yue vezetésével egy, a hálószoba falára erősített készüléket fejlesztettek ki, ami a szobában lévő összes tárgyról, így a páciensről is visszaverődő rádióhullámok segítségével monitorozza az alvó ember minden mozdulatát, horkoljon bármilyen helyzetben, hason, háton vagy az oldalán fekve. Ehhez pedig nem kell semmilyen készüléket vagy drótot erősíteni a testére.
– A tanulmányok kimutatták, hogy egy az epilepsziás embereknél a hason alvás és horkolás hirtelen halálhoz vezethet, illetve a Parkinson-kórban szenvedőknél könnyebben meg lehet állapítani a betegség stádiumát annak alapján, hogy alvás közben mennyire nehezen vagy könnyen tud forgolódni – mondta a japán kutató.
Dong Woo Lee, az epilepsziára szakosodott neurológus szerint ha a Bodycompass-hoz egy olyan készüléket is társítanak, ami helytelen póz esetén azonnal riasztja a pácienst, az sok epilepsziás életét megmentheti.

Fotó: Shutterstock