A hsziani Északnyugati Egyetem kutatóinak célja, hogy létrehozzák a Csinling-hegységben élő arany piszeorrú majmok egyedenkénti azonosítását lehetővé tevő adatbázist.
A jelenleg még csak kísérleti fázisban lévő technológia nagyjából 200 példány azonosítására képes.

Az arcfelismerő kamera 94 százalakos hatékonysággal működik /Fotó: Shutterstock

„Hétszáz-nyolcszáz képet készítünk minden egyes majomról és az arcfelismerés jelenleg 94 százalékos hatékonysággal működik – mondta Csang Ho, a kutatócsoport egyik tagja. Miután teljesen elkészült, a rendszert betelepítik a vadonban felállított infravörös kamerákba, és automatikusan észlelni fogja a majmokat, azonosítja őket és információkat gyűjt a viselkedésükről.

Az új technológia jelentősen meg fogja könnyíteni az arany piszeorrú majmok tanulmányozását, a kutatóknak ugyanis hagyományosan egy-két évbe telik mélyreható viselkedéselemzést végezni egy-egy kolóniában.

A Csinling-hegység élő arany piszeorrú majom /Fotó: Shutterstock

A Csinling-hegység nagyjából négyezer arany piszeorrú majomnak ad otthont. A tipikusan fán lakó majom egész évben az erdőben él 1500–3300 méteres tengerszint feletti magasságban. Ritka szépségű bundáját sűrű, puha szőrzet alkotja. Feje búbja és farka sötét színű, testének többi része aranyvörös.