Az újonnan megjelenő laptopokról rövidesen mindig hamarosan tesztcikkek sora jelenik meg az interneten. Ezekben azt taglalják, hogy az eszközök mennyiben felelnek meg az új korszak elvárásainak, mennyiben szolgálják ki az igényeket és sokszor arról is szó esik, hogy milyen hosszú távon jelenthetnek megoldást a felhasználók részére. Ilyenkor még ritkán lehet felmérni azt, hogy egy-egy modellből slágertermék lesz-e, örök életű közönségkedvenccé válik-e. Ezt majd az idő dönti el – és persze a laptop paraméterei.

Az általunk választott használt laptopok nem ugyanazon szempontok miatt kerültek a slágertermékek dobogójára. Közös jellemzőjük, hogy ezekkel a gépekkel ma is sok helyen találkozhatunk otthonokban és irodákban is.

A tapasztalat az, hogy a kiemelkedő modelleket gyártó vállalatok termékskálája meglehetősen hullámzó színvonalat mutat, ezért a konkrét típus kiválasztása előtt mindenképpen érdemes tájékozódni.

Lenovo ThinkPad

A ThinkPad márkanevet az IBM vezette be és vitte sikerre a kilencvenes évek elejétől. A legendás, és mindenki által azóta is ismert design-t Richard Sapper tervezte, az elnevezés pedig az IBM „Think!” szlogenjéből ered. 2005-ben a Lenovo akvirálta az IBM számítástechnikai részlegét, így került a fennhatóságuk alá az akkor már piacvezető és rendkívül jó hírnévvel bíró márkanév.

A kifejezetten üzleti használatra fejlesztett laptop külseje megbízhatóságot sugároz, alapanyagai, szerkezeti megoldásai magas minőségűek és szinte elpusztíthatatlanok. Szénszállal erősített titánium-kompozit burkolata mellett egy belső fémváz is gondoskodik a stabilitásról, amely olyan kiváló, hogy a Mil-SPEC 810G elnevezésű amerikai katonai teszten is megállta a helyét. A Lenovo ThinkPad ellenáll mindenféle környezeti tényezőnek (lásd cseppmentes billentyűzet), így nem véletlen, hogy a NASA-nál és a Nemzetközi Űrállomáson is találkozhatunk ezzel a típussal.

A színvonalas alapanyagfelhasználás és a biztosított szerkezeti stabilitás mellett a felhasználói élmény javítására tett törekvésekről is híres a ThinkPad. Többszörös díjnyertes billentyűzete, a billentyűk közé rejtett piros színű TrackPoint (amely egyfajta joystick szerepét tölti be), a kiemelkedő minőségű trackpad és a hozzá kapcsolódó összetett gombsor, a gépelést praktikus módon megkönnyítő billentyűzet mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a ThinkPad elsőként kapott helyet a számítógépek „Hall of Fame”-jében.

Ami a „belső értékeket” és technikai jellemzőket illeti, a ThinkPad szériában számos, különféle felhasználási célra kifejlesztett albrandet és konkrét modellt találunk, amelyek között biztosan megtalálhatjuk a saját egyéni igényeinkre szabott gépet. Az intelligensen kitalált és összeállított konfigurációk általában több évig állják a sarat, és sok esetben a különféle kapacitások probléma nélkül bővíthetők is.

Dell Latitude

Második választottunk a nagy múltú és tekintélyes Dell üzleti szériás laptopcsaládja, a Latitude. A márka kezdetektől fogva a ThinkPad konkurense, hiszen nagyjából egyszerre kerültek piacra, és még a külsejük is hasonló. A Latitude ugyan nem megy az űrbe, és katonai teszteknek sem veti alá magát, vagyis nem vállalja sem szerkezetileg, sem beltartalmában a határfeszegető pionír szerepét, de azt a célt, amelyre kitalálták, tökéletesen megugorja, évtizedek óta.

A Dell Latitude termékcsalád kellemes átmenetet a csúcskategóriás, drága gépek és az egyszerű, „fapados” laptopok között. A magas minőségre, időtálló designra és szerkezetre törekedve szélsőségektől mentesen biztosítják a hosszú időn át működő és jól értékelhető konfigurációt. A külső megjelenése a ThinPadénál elegánsabb és reprezentatívabb, de ez nem megy a tartósság és a felhasznált anyagok minőségének rovására. Az exkluzívabb megjelenés mellett a Latitude széria óriási előnye más típusokkal szemben, hogy a modelleket valóban hordozásra tervezték, ennek megfelelően a kategóriához képest még a nagyobb képernyőjű típusok súlya is viszonylag alacsony.

Otthoni kedvenc: Asus

Az időtálló favoritok között harmadik helyre az Asus, mint gyártó került ebben a listában. Ez nem jelenti azt, hogy az Asus minden gépe egyformán kiemelkedő, sőt igazából azt sem állítjuk, hogy a márka összességében kiemelkedő lenne, de az a tapasztalat, hogy kiváló ár-érték arány mellett otthoni használatban megállja a helyét hosszú távon is. Ezen kívül közép kategóriában a jobbak között szerepelnek egyes régebbi típusai is.

Az Asus néhány modellje kifejezetten légies – a ZenBook a legvékonyabb gépek egyike –, a Flip utótaggal jelzett modellek 360°-ban áthajlíthatók. Más termékek extra nagy touchpaddel vagy éppen extra kicsi monitorkávával rendelkeznek. A keskeny típusok kidolgozásakor az Asus mérnökei alaposan átgondolt és modern megoldásokat alkalmaztak annak érdekében, hogy kompromisszummentes konfigurációt hozzanak létre.

Egyértelműen fokozza a márka népszerűségét, hogy igyekszik maradandót alkotni a design szempontjából meglehetősen egysíkúvá vált laptop piacon, és az imidzsének egyértelműen fontos részévé vált a VivoBook és ZenBook range-ek igényes esztétikája is.

(x)