Notebook

Egy diák számára a saját számítógép az, ami a leghasznosabb lehet a tanuláshoz. Amellett, hogy nagyon hasznos segédeszköz, nagy mértékben kitágítja a határokat, és az elérhető ismeretanyagok körét. Az asztali számítógép helyett a hordozható változatot ajánljuk, így a tanuló otthon is kényelmesebben mozoghat, és szükség esetén az iskolába is magával viheti. A tanuláshoz bőven elegendőek az olcsóbb típusok is, melyek már 80 ezer forinttól elérhetőek. Amire figyeljünk: legyen legalább 4 GB memória benne, egy pár évnél nem régebbi processzor, minimum 13”-os képernyő, és jó, ha optikai meghajtóval (CD, DVD) is rendelkezik. Érdemesebb a nagyobb márkák közül (Asus, HP, Dell, Acer..) válogatni, és legalább 2 éves garanciával rendelkezőt vásárolni. Ezeken a laptopokon már könnyedén lehet internetezni, levelezni, szöveget szerkeszteni, prezentációt összeállítani és videókat nézni, egyszóval mindent tudnak amire egy diáknak szüksége lehet. A böngésző és szövegszerkesztő programok mellett szerencsére ma már rengeteg az ingyenesen is elérhető tananyag, feladatlap és oktatási alkalmazás.

Fotó: Pixels

Tablet

A digitális tanulás egyik leghasznosabb eszköze lehet az érintőkijelző, erre pedig a legjobb megoldás a tablet. A tablet lényegében egy nagyra nőtt okostelefon, úgy kell elképzelni, mintha egy android vagy iOS rendszerű mobilt felnagyítottak volna, a funkciók pontosan megegyeznek. Segítségével még mobilisabbá válhat a diák, és szabadabban véghezhető a tanulás. Már 50 ezer forinttól elérhetőek olyan modellek, melyek bőven elegendőek diákoknak, itt is ügyeljünk, hogy nevesebb gyártó termékét válasszuk, és legalább 8”-os képernyőméretet. A tanuláshoz szükséges feltételeket ez is szinte maradéktalanul tudja biztosítani, azonban a szövegbevitelhez érdemes billentyűzetet is vásárolni hozzá. Amennyiben csak szövegek olvasására használnánk az eszközt, érdemes megfontolni az elektronikus könyvolvasókat is. A kreatívabb diákok pedig érintőkijelzős, digitális rajztáblákat is választhatnak.

MTI/AP/Martin Meissner

Okosóra

Az okosórák a diákok napirendjét és teendőit tudják nagy mértékben segíteni statisztikáikkal és értesítéseikkel. Már 20 ezer forinttól elérhetőek olyan modellek, melyek segítségével naptári emlékeztetőket, iskolai teendőket és ébresztőt is beállíthatunk a gyerekeknek. Fontos funkció lehet még a kisebbeknek a GPS helymeghatározóval ellátott alkalmazás, mely segítségével a szülők pontosan tudják merre van a nebuló.

Fotó: Shutterstock

Biztonságos internet

A gyerekek számára kinyílhat a világ a digitális eszközök segítségével, az interneten hatalmas tudásanyagot érhetnek el, ám nagyon fontosak a biztonsági intézkedések is. Az első és legfontosabb, hogy beszéljünk a gyermekekkel, értessük meg velük, hogy az interneten veszélyek is leselkednek rájuk, mindig figyeljünk oda milyen programot használnak. Fontos, hogy mindig kérjük meg, hogy meséljék el tapasztalataikat. A szülői intelmek és odafigyelés mellett nem árt, ha az internetes böngészőkbe, üzenetküldőkbe és más programokba gyerekzárat állítunk be, melyet csak a szülők oldhatnak fel.