Tanulás, utazás, laptop

Az OTP Öngondoskodási Index felmérés szerint a fiatal, 18–24 éves korosztály első öt megtakarítási céljai közé tartozik a saját tanulmányok finanszírozása, a ruhatár bővítése, illetve okostelefon vagy laptop vásárlása, de többen gyűjtöttek utazásra, nyaralásra is. Jövőbeli terveik is hasonlóan alakulnak: egy éven belüli megtakarítási céljaik között ezeken felül az autóvásárlás is szerepel.

Hogyan segítenek a szülők?

A megkérdezettek mintegy harmada véli úgy, hogy a szülőknek addig kell támogatni gyereküket, amíg megtehetik, 17 százalékuk pedig a gyermek saját keresetéhez köti az önállósodás kezdetét. A legtöbben gyermekük tanulmányainak finanszírozását – középiskolai vagy felsőfokú oktatását – tartják a legfontosabb minimumnak, amit biztosítaniuk kell szülőként. Többen úgy gondolják (64 százalék), hogy a különböző programok (például kirándulás vagy koncert) költségét, illetve olyan dolgok megvételét, amellyel a gyerek társai is rendelkeznek, még lemondások árán is meg kell adniuk gyereküknek, így a fiatalok a takarékoskodás mellett, úgy tűnik, a szülők segítségére is számíthatnak.

Az anyagi biztonság a legfontosabb cél

Egy tavalyi K&H-s felmérés szerint az anyagi biztonság a fiatalok életének egyik legfontosabb célja, erről az is árulkodik, hogy a pénzkezelésük is egyre tudatosabb. A 18–29 évesek között egyre jellemzőbb a tudatos megtakarítás. A pénzügyi kultúra fejlesztését érdemes már 9-10 éves korban elkezdeni és a fiatalok gondolkodásába készség szinten beépíteni.

A spórolás művészete nem könnyű Fotó: GettyImages