Régebben csak a játszótérre gurultak le a gyerekek a rollerrel, ma már felnőtt méretben is kapható, és a sportolás mellett a városi közlekedésre is alkalmas a roller. Nézzük miért, és főleg milyen kétkerekűt érdemes választani?

Az első rollert gyerekkorban kapjuk

Nem kell minden évben új rollert venni, a hiszen már kapható 3in1 roller is, ami 1 éves kortól 5 éves korig használható. Először ülőkével használja a gyerek, később pedig nyereg nélkül, klasszikus lábhajtással közlekedik.

A háromkerekű roller olyan, mintha szörföznénk

A háromkerekű roller kétféle lehet: az egyik, amikor a roller elől kapott két kereket, ezt oldalirányú mozgatással és nem normál kerékpárkormányzással lehet irányítani. Ez a gördeszkázós, szörfözős, snowboardozós mozgás az egészségre pozitív hatást gyakorol. A manőverezés közben az egész test mozog, erősödik a vázizom rendszer, fejlődik a mozgáskészség, a koncentrációs képességet is növeli és nem utolsósorban a nagy motorikus mozgásokat is fejleszti. A másik, amikor hátul van két kerék, ez az úgynevezett Triski, ami házasságot kötött a síeléssel, a görkorcsolyával és a gördeszkával.

Milyen felnőtt rollerek vannak?

– Sport rollerek – tartós anyagokból készültek, aerodinamikus alakúak, általában két fék van rajtuk.

– Turista rollerek – nagyobb, kényelmesebb kerekei vannak, robusztus kerettel.

– Városi rollerek – jellemző rájuk a keskeny kormány, kicsi vagy átlagos kerék, és általában egy hátsó fékkel rendelkeznek.

Fotó: Shutterstock

Ezért guruljunk rollerrel

*A legtöbb roller összecsukható és könnyen szállítható.

*A rollerrel háromszor olyan gyorsak vagyunk, mintha gyalog mennénk.

Így válasszunk tökéletes rollert

Fontos a dizájn, a praktikum és az ergonómia ötvözete.

A választásnál vegyük figyelembe az életkorunkat és a súlyunkat.

A felnőtt roller bírja strapát

*Ha csak sima utakon szeretnénk rollerezni, válasszunk vékonyabb kerekű rollert! Nehezebb terepre a széles kerekek jobban passzolnak. Találkozhatunk olyan rollerekkel, melyek első kereke nagyobb mint a hátsó. Ez megkönnyíti az irányítást.

*Ha a városi közlekedést szeretnénk megkönnyíteni egy roller vásárlásával, akkor az összecsukható rollerek között keresgéljünk. Ideális kerékméret a 16„-os első és 12”-es hátsó kerék.

*A hegyi rollerek robusztusabb konstrukciójúak, az első kerék általában 20„-os, míg a hátsó 16”-os.

*A sportolók részére kifejlesztett rollerek ellenállóbb anyagból készülnek, általában két fékkel vannak ellátva, és aerodinamikus kinézetük alapján könnyen felismerhetőek. A freestyle rollerrel már különféle trükköket lehet bemutatni, ez tapasztaltabb rollerezőknek való, de egyszerű közlekedésre is megfelel.