A grafikus az egyik legkeresettebb és legkreatívabb szakma és novemberi jelentkezéssel még elvégezhető a régi OKJ-s rendszerben. Ez a munka nincs helyhez kötve, akár online, otthonról is lehet gyakorolni, csakúgy, mint az elsajátítását, amely szintén lehetséges e-learning-képzéssel is.

A grafikus színes és kreatív szakma (Fotó Shutterstock)

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy grafikusként bárki a saját lábára állhat, és önálló vállalkozóként dolgozhat, a szabadidejét könnyebben beoszthatja. Ez a szakma ráadásul jól fizető állásokat is kínál. Sokan már azelőtt megkapják első megrendeléseiket, hogy befejezték volna a képzést.

Jótanácsok grafikus tanulóknak

  1. Inspirálódj a környezetedből!

Minden művészeti irányzat új perspektívát tud nyújtani. Ahelyett, hogy csak egy konkrét területen vizsgálódnál, menj el kiállításokra, nézz régi filmeket, vagy bármit, ami ihletet ad.

  1. A külső legyen összhangban a funkcióval!

Mielőtt belekezdesz valamibe, járd körbe amennyire csak lehet, hogy kinek készül, ki a célközönség, mit jelent számára, hogyan fogod előállítani. Képzeld el a művet annak a fejével, akinek készíteni szeretnéd.

  1. Mentsd el az összes verziót és réteget!

Miközben dolgozol és alakítod a művedet, ne felejts el minden különböző változatot elmenteni, még akkor is, ha egy nap 10 különböző verziót is készítettél.

  1. Egyszerűsíts!

Minél kevesebb betűtípussal dolgozz, kevés vonalat, árnyékot, színt használj. Ezzel nem lesz minimalista a végeredményed, csupán azt jelenti, hogy egy könnyen érthető munkát adsz ki a kezedből.

  1. Kövess el hibákat!

Engedd meg magadnak, hogy kipróbáld, hogyan passzolnak – vagy nem passzolnak – egymáshoz különböző dolgok a projekten belül. Ha tetszik a „hiba”, akkor tedd azt elég naggyá ahhoz, hogy más számára is nyilvánvalóvá váljon a koncepció.

  1. Oszd meg a tudásod!

Mivel Te is folyamatosan bővíted a tudásod kurzusok, online tananyagok, és ami a legfontosabb, tapasztalatok útján, ezzel más is ugyanígy van. Egymást segítve a tanulás is sokkal élvezetesebb!

  1. Oszd be az idődet!

Egyszerűen csak írd le, hogy egy adott munkafolyamatra mennyi időt szánsz egy nap. Tudni azt, hogy mire vagy képes, sokat fog segíteni a jövőben.

  1. Ötletelj másokkal!

Mutasd meg másoknak is a tervezetedet, és vitassátok meg együtt. Nem kell vitatkoznod a művedről, csak fogadd be a külső véleményeket és használd fel belőlük a számodra hasznosakat.

  1. Ne erőszakold meg a betűtípust.

Ha egy betűtípust növelni akarsz, vagy vékonyítani, akkor inkább keress egy ehhez jobban illő fajtát és ne a meglévőt próbáld kedvedre formálni.