Mindenre rábólintasz és utólag magad sem érted, mégis mi késztetett a beleegyezésre? Mindenáron elkerülnéd a konfliktust? Mutatunk pár módszert, melyek segítenek abban, hogy a visszautasítás békés legyen.

Fotó: Shutterstock

A természetedhez tartozik, hogy mások kedvében akarsz járni, senkinek nem akarsz fájdalmat okozni. Ha valaki megkér rá, hogy valamit sürgősen tegyél meg neki, akkor ne tedd nehezebbé a helyzeted a napirended összezsúfolásával. Ahelyett, hogy belemész a programjaid eltolásába, kérdezd inkább ezt: „Mi a legkésőbbi határidő, ami megfelelne neked? Keddig tele van a naptáram, a szerda működhet?” Ha párod kér meg valamire, akkor is cselekedj így, ne add fel minden személyes tered.

Gyakran nem az okozza a problémát, ha az ember nemet mond, hanem az, ahogy mondja.

Fontos! Egy kérést úgy utasíts vissza, hogy azt a másik ne vegye magára. A visszautasítást kezdd azzal, hogy elismered a másik pozitív szándékát. Ezután mondj nemet, majd ha úgy látod jónak, ajánlj fel egy alternatívát. Elhív valahová kedvesed, de a hátad közepére sem kívánod a programot? Köszönd meg, hogy gondolt rád, majd mondd el, hogy kemény héten vagy túl, inkább pihenésre vágysz. Hozzáteheted, hogy legközelebb már kapnál az alkalmon.

Előfordulhat, hogy nem is tudod mit mondj egy helyzetben. Lehet, hogy éppen ráérsz, de belül tudod, szükséged van egy kis „énidőre”. Ilyenkor állj meg, gondold át a prioritásokat. Kérj egy kis időt, amíg utánanézel a teendőidnek. Ha felismered, mi a legfontosabb számodra, akkor könnyebb lesz visszautasítani egy-egy érdektelenebb ajánlatot. Mindig legyél tisztában céljaiddal, azok adnak útmutatást arra vonatkozóan, hogy mi a helyes döntés.

Nemet mondani nehéz, de a testedzéshez hasonlóan a „nem izmok” is megerősíthetők. Tedd fel magadnak a kérdést: „mi számít nekem igazán?” Légy elkötelezett, kövesd a kitűzött célokat.