Sokan talán arra gondolnak, hogy felesleges tervezniük, hiszen most a vírus miatt szinte minden kiszámíthatatlan. Tervre azonban szükség van. Amennyire nem gondoltuk, hogy az elmúlt év mennyi veszteséggel jár, ugyanúgy nem tudhatjuk mit hoz számunkra 2021, de az már nagy előrelépés, ha pozitívan gondolkodunk. Sok személyiségfejlesztő könyv és módszer ír arról, hogyan teremtsük meg az álmainkat, jelen esetben azt a munkát, amelyben jól érezzük magunkat és még anyagilag is elégedettek lehetünk vele.

Fotó: Shutterstock

Írjunk célfüzetet!

Vegyünk egy füzetet, és kezdjünk el jelen időben írni arról a munkahelyről, ahol dolgozni szeretnénk. Úgy fogalmazzunk, mintha mindez éppen az itt és mostban történne. Részletesen számoljunk be arról, hol dolgozunk, mit csinálunk, hogyan érezzük magunkat, mennyi pénzt keresünk. Természetesen nem kell konkrét céget említeni ebben, csak az ezzel kapcsolatos érzéseinket és a mindennapok gyakorlatát írjuk le.

Készítsünk célfalat!

Álmaink munkahelyéről készíthetünk egy célfalat is: keressünk olyan képeket irodákról magazinokban vagy a neten, ahol szívesen elképzelnénk magunkat. Kivághatunk szimpatikus embereket is, mintha azok a kollegáink lennének. Ezeket ragasszuk fel egy kartonlapra és tegyük ki a lákásunkban jól látható helyre.

Töltsük le a YearCompass-t!

A YearCompass Magyarországról indult hódító útjára 2012-ben: 2019-ben már 45 nyelven volt elérhető és több mint 1 millióan töltötték le, hogy irányt adjanak a jövő évüknek. Ez a megoldás egy házilag kinyomtatható, körülbelül 20 oldalas füzet, melynek kitöltéséhez az idei év naptárára lesz szükség és pár nyugodt órára a gondolkodáshoz. Ez több, mint egy füzet, a végére érve biztosak lehetünk abban, hogy jobban ismerjük majd saját magunkat is.

Három kérdés módszer

Ehhez nem lesz másra szükségünk, mint egy A4-es lapra és egy tollra. Hajtsuk félbe a lapot, és írjuk fel a hajtás egyik oldalára 2020-at címnek, a másik oldalra pedig 2021-et. Az elmúlt évvel kapcsolatban 3 kérdésre válaszoljunk: Mi az az 5 dolog, ami jól sikerült 2020-ban? Mi az a 3 szó, ami meghatározza az elmúlt évet? Mi a legnagyobb lecke, amit megtanultunk? A jövő évre vonatkozó kérdéseink pedig ezek legyenek: Miről fog szólni számunkra 2021? Mi az a 3 szó, ami meghatározza 2021-et? Miben fogok leginkább fejlődni 2021-ben?