Napelem-támogatás 2021

Idén két célra lehet támogatást igényelni 2,9 millió forinttól, egészen 11,3 millió forintig terjedően. A 100 százalékban támogatott pályázatra akkor adható be dokumentáció, ha a családon belül az egy főre számított jövedelmi korlát összege nem haladja meg a 4,85 millió forintot. Emellett egy pontrendszer is meghatározásra került, amely kapcsán figyelembe veszik az adott ingatlan elhelyezkedését és az ott lakó kiskorú gyermekek számát.

Forrás: Pixabay

Milyen céllal pályázható meg a kiírás?

Az új napelemes rendszer építése esetén a fűtési rendszerre is kérhető támogatás, hiszen a kettőt kombinálva, további energiacsökkentésre és környezetszennyezésre kerülhet sor az ingatlan kapcsán. Emellett két műszaki tartalomra igényelhető a támogatás. Az egyik a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztásra igénybe vett napelemes rendszer, míg a másik a szintén a tetőre helyezett, amivel a fűtési rendszer is kiváltásra kerül.

Ki adhatja be a dokumentumokat?

Az pályázhat a kiírásra, aki az adott ingatlan kapcsán legalább résztulajdonnal rendelkezik. Nem elegendő, ha valaki haszonélvezeti, özvegyi vagy pedig egyéb joggal rendelkezik. Kizárólag magánszemélyek jöhetnek szóba, aki nagykorú, és rendelkezik jövedelemmel. Fontos azonban, hogy az egy főre jutó bevétel nem lehet több, mint 4,85 millió forint. Ez a 2020-as adóbevallásra vonatkozik, tehát a tavalyi évi kereset a mérvadó.

Milyen és mennyi pont érhető el a pontrendszer kapcsán?

Pluszpontok szerezhetők, ha az ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező, 18 év alatti gyermekek élnek. Nulla kiskorú esetén 1 pont jár, 1 gyermek esetén 2 pont, 2-nél már 3 pont, míg 3 vagy annál több 18 év alatti esetében 4 pont jár.

Nem mindegy továbbá az sem, hogy az ország mely területén igényli valaki a támogatást. Amennyiben valaki nem kedvezményezett járásban szeretné beadni a pályázatot, akkor 1 pluszpontot kap, míg a kedvezményezett járás esetén 2 pontot. Ha pedig fejlesztendő járásról van szó, akkor akár 3 pluszpont is szerezhető.

Mekkora összeget lehet elnyerni?

A vissza nem térítendő támogatás összege tetőre szerelés esetében bruttó 2,9 millió forint, míg a komplex, fűtéses rendszer esetén akár bruttó 11,3 millió forint is lehet. Az összeget a pályázat által érintett lakóépület állapotától is függővé teszik.

Összegezve

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy pályázik és sikeresen elnyeri azt, abban az esetben napelem-árajánlat 300 cégtől egyszerre is kérhető az MNNSZ weboldalán. Ennek köszönhetően pillanatok alatt megtalálható az a helyi vállalat, akikkel szívesen együtt dolgoznánk a munka kapcsán.

(x)