– A lányom akkor szembesült azzal, hogy addig „nem volt jó a kép”, amikor végre elkészült a szemüvege. Soha nem felejtem el, amikor kijöttünk az optikustól, ez volt az első mondata: „Anya, ilyen látni?” – mesélte lapunknak Ella, akinek kislánya rövidlátására az alsó tagozatos tanító néni figyelt fel.

A gyerekeknél a fejfájás is lehet a látás romlásának a jele (Fotó: Shuttertock)

– Előtte is mondogatta Bianka, hogy fáj a feje a suliban, de valahogy akkor mindig igazolta ezt egy megfázás vagy influenza, és mivel nem tudta, hogy ő tulajdonképpen homályosan lát, ezért ezt nem is tudta megfogalmazni. Rögtön 5-ös lencsével indított. 15 éves kora óta kontaktlencsét visel, és 18 éves kora után mindenképpen szeretné alávetni magát egy lézeres műtétnek.

Ahogy Bianka története is mutatja, a látásproblémák nemcsak az idős embereket érintik. A korral járó látásromlás körülbelül a 40. életévvel kezdődik.

A szem betegsége lelkiállapotunk tükre is (Fotó: Pixabay)

A szem nem csak a lélek tükre, hanem az egész testünké. Képletesen villámot szór, ha mérgesek vagyunk, és mosolyog, ha boldogok. Thorwald Dethlefsen német pszichológus és ezoterikus szerint a szemünk állapota sok mindent elárul a lelkünk állapotáról:

  • Kötőhártya-gyulladás – A gyulladás mindig konfliktust jelez. Egy problémával nem akarunk szembesülni, inkább struccpolitikával élünk.
  • Hályog – Valami elhomályosítja a képet. A szürke hályog egyfajta védekező reakció, biztos távolságtartás a valós helyzetektől, ami szélsőséges esetben vaksághoz vezethet. A zöld hályog jelzi az elfojtott érzéseket és indulatokat. Arra is figyelmeztet, hogy a környezetből csak egy nekünk tetsző részt látunk.
  • Árpa – Az életöröm hiánya, szégyenérzet, ártó érzések, tudatalatti szégyenkezés is lehet mögötte.
  • Szem túlerőltetése – Lelki kimerültség, stresszes állapotok okozzák, amelyek mögött lehetz ellenségeskedés, rejtett érzelem, heves érzelmi fellobbanás, felindultság, elfojtott hátráltatottság érzés, kellemetlenségek miatti szorongás.
  • Szemhéjszél gyulladása – Kegyetlenség, irigy versengés, szexuális félelem, tudatalatti hiúság is befolyásolhatja a kialakulását.

 

Ennyibe kerül

  • Szemüveg – A végösszeget a lencse és a keret ára adja ki. Rengeteg akció van az optikus üzletekben. Egy szemüveg ára 40.000 – 200.00 forint között van.
  • Kontaktlencse – A folyamatos kontaktencse egy hónapig hordható, a kiterjesztett használatú kontaktlencse akár 7 napig is viselhető eltávolítás nélkül. A napi használatú lencséket éjszakára ki kell venni. Ahogy a fajtájuk, úgy az áruk is változó. A kontaktlencse folyadékkal együtt a napi lencse ára átlagosan havi 5.000 – 15.000 forint között mozoghat.
  • Lézeres szemműtét – Borsos ára van, de sokaknak megéri. Többnyire 600.000 – 800.000 forint között van a műtét, éppen ezért számos személyre szabott fizetési konstrukciót dolgoztak ki a szemklinikák.