RETRO RÁDIÓ

Későn kapcsolunk, ha baj van a szemünkkel





Míg a hetvenes évek elején szinte alig volt szemüveges kisgyerek az iskolákban, ma viszont már minden harmadik fiatal visel szemüveget, negyven éves kor fölött pedig alapkellék minimum egy olvasószemüveg. Évente több ezren kapnak szemüveget, lesznek kontaktlencsések vagy vállalkoznak lézeres szemműtétre.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.23.
romlik a szemem

- A lányom akkor szembesült azzal, hogy addig „nem volt jó a kép”, amikor végre elkészült a szemüvege. Soha nem felejtem el, amikor kijöttünk az optikustól, ez volt az első mondata: „Anya, ilyen látni?” - mesélte lapunknak Ella, akinek kislánya rövidlátására az alsó tagozatos tanító néni figyelt fel.

A gyerekeknél a fejfájás is lehet a látás romlásának a jele (Fotó: Shuttertock)

- Előtte is mondogatta Bianka, hogy fáj a feje a suliban, de valahogy akkor mindig igazolta ezt egy megfázás vagy influenza, és mivel nem tudta, hogy ő tulajdonképpen homályosan lát, ezért ezt nem is tudta megfogalmazni. Rögtön 5-ös lencsével indított. 15 éves kora óta kontaktlencsét visel, és 18 éves kora után mindenképpen szeretné alávetni magát egy lézeres műtétnek.

Ahogy Bianka története is mutatja, a látásproblémák nemcsak az idős embereket érintik. A korral járó látásromlás körülbelül a 40. életévvel kezdődik.

A szem betegsége lelkiállapotunk tükre is (Fotó: Pixabay)

A szem nem csak a lélek tükre, hanem az egész testünké. Képletesen villámot szór, ha mérgesek vagyunk, és mosolyog, ha boldogok. Thorwald Dethlefsen német pszichológus és ezoterikus szerint a szemünk állapota sok mindent elárul a lelkünk állapotáról:

  • Kötőhártya-gyulladás - A gyulladás mindig konfliktust jelez. Egy problémával nem akarunk szembesülni, inkább struccpolitikával élünk.
  • Hályog - Valami elhomályosítja a képet. A szürke hályog egyfajta védekező reakció, biztos távolságtartás a valós helyzetektől, ami szélsőséges esetben vaksághoz vezethet. A zöld hályog jelzi az elfojtott érzéseket és indulatokat. Arra is figyelmeztet, hogy a környezetből csak egy nekünk tetsző részt látunk.
  • Árpa – Az életöröm hiánya, szégyenérzet, ártó érzések, tudatalatti szégyenkezés is lehet mögötte.
  • Szem túlerőltetése - Lelki kimerültség, stresszes állapotok okozzák, amelyek mögött lehetz ellenségeskedés, rejtett érzelem, heves érzelmi fellobbanás, felindultság, elfojtott hátráltatottság érzés, kellemetlenségek miatti szorongás.
  • Szemhéjszél gyulladása - Kegyetlenség, irigy versengés, szexuális félelem, tudatalatti hiúság is befolyásolhatja a kialakulását.
  •  

    Ennyibe kerül

    • Szemüveg – A végösszeget a lencse és a keret ára adja ki. Rengeteg akció van az optikus üzletekben. Egy szemüveg ára 40.000 – 200.00 forint között van.
    • Kontaktlencse – A folyamatos kontaktencse egy hónapig hordható, a kiterjesztett használatú kontaktlencse akár 7 napig is viselhető eltávolítás nélkül. A napi használatú lencséket éjszakára ki kell venni. Ahogy a fajtájuk, úgy az áruk is változó. A kontaktlencse folyadékkal együtt a napi lencse ára átlagosan havi 5.000 – 15.000 forint között mozoghat.
    • Lézeres szemműtét – Borsos ára van, de sokaknak megéri. Többnyire 600.000 – 800.000 forint között van a műtét, éppen ezért számos személyre szabott fizetési konstrukciót dolgoztak ki a szemklinikák.

     





    Ezeket olvastad már?
    Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

    Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

    „Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

    „Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

    Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

    Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

    Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

    Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás