A cink jelentős szerepet játszik a sejtosztódásban, a sejtnövekedésben, valamint az immunerősítőben. Cinkhiány esetén jelez a szervezet és az immunrendszer elkezd legyengülni.

A magok és a diófélék gazdag cinkforrásnak számítanak Fotó: Pixabay

Közel 250 ember adatait vizsgálták

A barcelonai Hospital Del Mar kutatói arra jutottak, hogy azok a COVID fertőzöttek, akiknek a vérében kevés volt a cink, rosszabb állapotba kerültek, mint azok, akiknél normális volt ez az érték. 249 március és április között kórházba került fertőzött beteg leleteit vizsgálták, akiknek átlagéletkora 63 év volt. A 249 emberből 21-en haltak meg koronavírus-fertőzésben. A kórházba érkezéskor a laborvizsgálatok részeként mindegyikük cinkszintjét ellenőrizték, az eredmény átlagosan 61 mcg/dl volt. A szakemberek az adatok elemzése során vették észre, hogy az elhunytak cinkszintje sokkal alacsonyabb volt – átlagosan 43 mcg/dl -, mint azoké, akik végül túlélték a koronavírus-fertőzést (63 mcg/dl).

Fontos nyomelem

A szervezet cink-háztartása elsősorban a csontokban és fogakban található, de jelen van az izmokban, a bőrben és a májban is. Számos immunsejt optimális működése függ a cinktől, hiány estén a cink utólagos pótlásával lehet helyreállítani az optimális egyensúlyt. A cink amellett, hogy védi az immunrendszert, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, stabilizálja az anyagcserét, és támogatja a szaglás- és ízérzékelést.

Ezekben van cink

Az osztriga és a tengeri herkentyűk rengeteg cinket tartalmaznak, de a marha-, a bárány- és a csirkehús fogyasztása is tölti a szervezet cinkraktárát. A magok és a diófélék is gazdag cinkforrásnak számítanak