A Purdue Egyetem kutatása is rámutat, hogy bár egy találkozás esetén a vonzalom elengedhetetlen, a pároknak igenis dolgozniuk kell azon, hogy a kapcsolat hosszú távon is működőképes legyen.

Fotó: Shutterstock

Chris Agnew kutató szerint elsősorban saját magunkon kell dolgoznunk a sikerért. Arra van szükség, hogy az ember késznek érezze magát egy komoly párkapcsolatra, akkor tud tenni is érte. Ha valaki bizonytalan, akkor annak megfelelően viselkedik és hamarabb sor kerülhet a szakításra. Agnew szerint ha valaki nem tud mélyen elköteleződni, akkor kevésbé valószínű, hogy úgy viselkedik, amivel előbbre viszi a kapcsolatot.

A kutatás során több mint 400, önmagát késznek valló, párkapcsolatban élő felnőttet kérdeztek meg. Vizsgálták, hogy ki mennyire elégedett és a mennyire tartják ideálisnak életkorukat a viszonyhoz. A kutatók öt és hét hónappal később utánajártak, hogy kik vannak még együtt. A tartós együttlétnél meghatározó volt, hogy a felek mennyire vallották magukat késznek a komoly együttlétre.

Azok, akik nem vallották magukat maximálisan felkészültnek, nagyobb eséllyel szakítottak. Ezzel szemben azok, akik a legnagyobb hajlandóságot mutatták, 25 százalékkal kisebb eséllyel szakítottak. Akik nagy elkötelezettségről számoltak be, de nem érezték úgy, hogy jókor vannak jó helyen, szintén nagyobb valószínűséggel léptek tovább.

Agnew és munkatársai állítják, ha az emberek elkötelezik magukat, akkor kapcsolatsegítő magatartásformákat követnek. Nagyobb arányban hajlandóak részt venni a kötelék fenntartását segítő lépések kialakításában, ezzel stabilizálva azt.