Egy friss tanulmány rámutatott arra, hogy a természetfilmek nézése kedélyjavító hatású, csökkenti a negatív érzelmeket, és egyúttal enyhíti a magányt. A kutatók azért ásták bele magukat a témába, mert a koronavírus és az ahhoz kapcsolódó megszorító intézkedések, az izoláció nagyon megviselte az embereket, negatívan hatott mentális egészségükre.

Forrás: Pixabay

A megoldás a természet

A vizsgálat természetfilmek vetítésével zajlott – írja az IFL Science. A kutatók először elérték, hogy a résztvevők unatkozzanak – unalmas, irodai munkáról szóló beszélgetést játszottak le nekik. Ezután jött a hangulat javítása a természetfilmek erejével: a korallzátonyról vetítettek hagyományos és virtuális valóságot használó felvételeket. A felvételek javították a résztvevők hangulatát, csökkentették unalomérzetüket. Az interaktív VR-élmény még arra is képes volt, hogy jelentősen növelje a boldogságérzetet. Az alanyok arról számoltak be, hogy közelebb érezték magukat a természethez, és jobb kedvük lett.

Az eredmények rávilágítanak, hogy már természetfilmek nézése is sokat segíthet azokban az időszakokban, amikor az emberek karanténba kerülnek, vagy elővigyázatosságból a szokásosnál nagyobb mértékben vannak otthonukhoz kötve.