A fájdalmas vagy stresszes időszakokban hajlamosak lehetünk megsérteni másokat. De ha rendre a párunkon vezetjük le a feszültséget, azzal könnyen megmérgezhetjük a kapcsolatot. Összegyűjtöttük azokat a viselkedésformákat, amelyeket fontos kerülni a kiegyensúlyozott együttlét érdekében.

(Forrás: Pixabay)

Ha valaki csalódást okoz, akkor sem szabad sértegetéssel reagálni, az csak még nagyobb vihart kavar. Másokat kritizálni azzal, hogy de hát csak az igazat mondom”, ugyanolyan ellenszenvessé tesz. Az is csak tovább ront a helyzeten, ha elnyomod a másikat és meg sem hallgatod vagy felidegesíted magad a reakcióján.

Komolytalanná tesz, ha egy vita során forgatod a szemed, félrenézel, netán nevetsz vagy félbeszakítod a másikat. Ha nem figyelsz rá, csak azon töröd a fejed miközben beszél, hogy mit fogsz reagálni, hogy megsemmisítsd, azzal is tönkreteszed a kapcsolatot. Ne légy agresszív, nem kell elmagyarázni, neked miért van igazad, és neki miért nem.

Legyél óvatos a spontán megnyilvánulásokkal, amelyek ellentámadásokként szolgálnak, hogy lealacsonyítsák a másik személy viselkedését. Elmondhatod persze, ha megsértettek, de adj teret, hogy a másik is megemészthesse és megmagyarázhassa a történteket. Mindenkinek szüksége lehet egy kis gondolkodási időre, mielőtt megszólal. Ha tiszteletteljes hangnemet használsz, az biztonságot nyújt partnered számára is, és segít megőrzi a bizalmat és a harmóniát köztetek.