Nem kell feltétlenül pénzügyi szakembernek lennünk ahhoz, hogy belevágjunk ebbe a befektetésbe, de azért nem árt olyan ismerősünk vagy szakember tanácsát kérni, akinek ebben már van gyakorlata. Igyekeztünk összegyűjteni az alapokat ahhoz, hogy egyáltalán legyen egy képünk arról, mi is ez.
A kriptovaluta olyan digitális eszköz, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. Nevét onnan kapta, hogy Kriptográfiát, azaz titkosítást használ a tranzakciók biztonságossága érdekében. A legtöbb kriptovaluta közös jellemzője, hogy nem rendelkezik központi felügyelettel, így országhatárokon keresztüli fizetőeszközként lehet használni.

Mi az a Bitcoin?

A Bitcoin a legelső és legismertebb kriptovaluta, 2009-ben került kibocsátásra egy Satoshi Nakamoto álnéven ismert ember által. Egy olyan digitális fizetőeszköz, amelyet elektronikus úton hoznak létre és tárolnak. Nincs mögötte sem központi bank, sem kormány, sem pedig egy kibocsátó vállalat. A bitcoin fizikailag nem megfogható, azaz nem nyomtatják és így nem is lehet hamisítani. A bitcoint bitcoin bányászok számítógépes szoftverek segítségével hozzák létre különböző problémák megoldásával, amit a szektorban bányászatnak neveznek.

Fotó: Shutterstock

Miért jó, ha Bitcoint használ?

Ehhez nem fér hozzá egyetlen állam, szervezet vagy hivatal sem, senki nem nyúlhat hozzá a tulajdonosának beleegyezése nélkül. Ha vannak megtakarításai, érdemes alternatívaként a bitcoin vagy más kriptovaluta felé fordulni. A bankkártyás fizetéssel ellentétben a bitcoin tranzakciókhoz nem kell megadnia semmilyen privát információt, csak a nyilvános bitcoin címét, még a nevét sem látja senki.

Hogyan lehet Bitcoinja?

Bitcoint tud vásárolni bitcoin váltóktól vagy egyenesen a piacokról, más magánszemélyektől. Világszerte elérhető bitcoin és más digitális eszköz váltására használt felület a Coinbase, amin bankkártyával is lehet fizetni. Hasonlót kínál a CEX.io is. Magyarországon többek között a Coinmixed, CoinCash.eu és a MrCoin növekedik dinamikusan.