A halálos csípésű kullancs úgy tűnik a meleg időt szereti, mert sokkal nagyobb eséllyel csípi meg az embereket, amikor emelkedik a hőmérséklet – állapították meg kutatók, akik ezt a jelenséget is a klímaváltozással magyarázzák.

A halállal is végződhető Sziklás-hegységi foltos lázat (RMSF) okozó kullancs 2,5-szer nagyobb valószínűséggel választja a kutya helyett az embert, ha a hőmérséklet 23,3 Celsius-fokról 37,8 Celsius-fokra emelkedik – közölte a kaliforniai Davis School of Veterinary Medicine. – A globális vizsgálat eredményei rávilágítanak, hogy a klímaváltozásnak negatív hatásai lesznek az emberi egészségre, ahogyan a hő okozta stressz, a szélsőséges időjárás és a halálos betegségek egyre gyakoribbak lesznek – hangsúlyozták a kutatók.

„A kutatás biztosan megmutatta, hogy ha forróbb az időjárás, és ez már egyre gyakoribb, akkor arra számíthatunk, hogy egyre több kullancs csípi meg az embereket. Ez egyre nagyobb probléma lesz” – mondta a kutatást vezető Laura Backus.

Képünk illusztráció / Pixabay

Az RMSF-es esetek száma jelentősen megnövekedett az elmúlt évtizedekben Észak-Amerikában. Arizona állam és Mexikó északi részének őslakos közösségeiben az elmúlt tíz évben halálos járványok is kitörtek. Az Egyesült Államokban is megemelkedett a Sziklás-hegységi foltos lázas esetek száma: 2000-ben még kevesebb, mint 500 eset fordult elő, 2017-re már 6200-ra nőtt az esetszám az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) adatai szerint.

Az RMSF kezelhető antibiotikumokkal, ha időben észreveszik, de halálos kimenetelű lehet, ha a fertőzés már előrehaladott állapotban van. A kullancsok okozta megbetegedések száma az Egyesült Államokban több mint duplájára, csaknem 48 ezerre emelkedett 2004-ről 2018-ra a CDC szerint.