Töltött tök– az alacsony szénhidráttartalmú, de finom ételek kedvelőinek.

Csiilagtököt is tölthetünk! (Fotó: Archív)

Hozzávaló

1 közepes főzőtök vagy nagy cukkini

50 dkg darálthús

25 dkg reszelt cukkini

1 vörösmagyma vagy lila

2-3 gerezd fokhagyma

10 dkg sajt

őrölt fűszerkömény, só, olívaolaj

Ide fotó: pucolt féltökök + töltelék hozzávaló egy tálban

 

Összekeverjük, és kész is a töltelék (A szerző felvétele)

Elkészítés

A tököt megmossuk, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, kivájjuk a belsejét, kívül-belül besózzuk. A darált húst összedolgozzuk a cukkinivel, aprított hagymával, reszelt fokhagymával, fűszerrel, és nyersen beletöltjük a két fél tökbe. Tetejét olívaolajjal megcsorgatjuk gazdagon. Fedeles sütőtálban, vagy tepsiben alufóliával betakarva 160 fokon, légkeveréssel sütjük, ha már puha, reszelt sajttal megszórjuk, és fedél nélkül visszatesszük pirulni, míg elpárolog a leve.

Könnyű, de táplálő (A szerző felvétele)

 

Vegetáriánus ismerőseinknek tölthetjük cklával-batátával (A szerző felvétele)

Tuti tipp

A piacon figyeljünk oda, hogy zsenge tököt vásároljunk, és nem kemény héjút, mert akkor megdolgozhatunk a pucolásával is, és az íze sem lesz az igazi. Amelyik töknek friss a szára, csak azt vegyük meg!

Októberben még együtt, novembertől a sütőtöké a pálya (A szerző felvétele)

+1Tipp

A megtöltött tököt érdemes még nyersen a tepsiben adagokra vágni, és úgy sütni. Ha készen porciózzuk, nehezebb szépen feldarabolni a rápirult sajt miatt.

Megtöltve nyersen felvágva könyebben adagolható (A szerző felvétele)

 

 

Tálaló

Az ősz színes terméseit kihasználva, a töltött tök darabok közé tehetünk tűzpiros, narancssárga vagy zöld (erős)paprikát. Ha valakinek hiányzik a szénhidrát, körítsük az ételt rizibizivel tálalva.

Aki nem bírja szénhidrát nélkül, tegyen hozzá egy kis rizibizot (A szerző felvétele)

 

Tökös sav-bázis egyensúly

A cukkini tökféle (A szerző felvétele)

Amellett, hogy szeretjük a finom falatokat, az is fontos, hogy amit eszünk az egészségünkre is váljék. A tök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában viszont szegény zöldségféle, emellett sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, ezért a táplálkozás értékes alkotóeleme. A tökben található béta-karotin a szervezetben zsír jelenlétében A-vitaminná alakul. Az A-vitamin védelmet nyújt a daganatos betegésgekkel, az érelmeszesedéssel és a keringési problémákkal szemben. A kálium is a tök egyik jelentős ásványi anyaga, amely biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza a vízháztartást. Ezen kívül ez a zöldség nagy mennyiségben tartalmaz szerves sót. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása.