Még születésnapi alkalom sem kell hozzá, boróngos őszi hétvégékre tökéletese hangulatjavító uzsonna egy sós-karamellás sajttorta. Készíthetjük laktózmentes mascarponéból és nyírfacukorral is. Egy jó édes-sós sajttorta feldobja még a borongós napokat is.

Készítsünk sós-karamellás sajttortát! Könnyű, krémes, nem kell belőle sokat enni, a cukor és a só keveréke megbolondítja az ízét.

Nagyon finom, és egyszerűbb, mint gondolnánk! (A szerző felvétele)

Hozzávalók 27 cm-es tortaformához

Alap

  • 50 dkg zabkeksz
  • 20 dkg vaj (puha)

Töltelék

  • 1 kg Mascarpone krém
  • 5 evőkanál cukor (a kevésbé édesszájúaknak)
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál liszt vagy kukoricakeményítő

Karamell-öntet

  • 5 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tejszín

 

Ha kicsit bereped a teteje, az nem baj, elfedi a karamell! (A szerző felvétele)

Elkészítés

Alap

A zabkekszet ledaráljuk és egyenletesen összedolgozzuk a puha vajjal, majd kézzel belenyomkodjuk az enyhén kivajazott, egy hintés liszttel megszórt tortaformába. Villával megszurkáljuk, és betesszük a közepes hőfokra, légkeveréssel előmelegített sütőbe. Mikor aranybarna, kivesszük, félretesszük hűlni.

Töltelék

A mascarponéban kikeverjük a cukrot. Amikor már egyáltalán nem ropog, akkor egyesével hozzáadjuk, és elkeverjük a tojásokat. Ez után következik a tejföl és a keményítő vagy liszt. Ezeket is beledolgozzuk. A tölteléket a kihűlt alapra ráöntjük, tetejét lapáttal elsimítjuk, és 150 fokon légkeveréssel 40-50 percig sütjük úgy, hogy a sütőbe aláteszünk egy másik tepsiben vizet. Ha már a teteje aranylik, zárjuk le a sütőt, és ott hagyjuk kihűlni a tortánkat.

Öntet

A cukrot vastag falú lábosban magas hőfokon olvasztani kezdjük, állandó keverés mellett. Hogy minél csomómentesebb legyen a karamellünk, érdemes habverőt használni a keveréshez is. Amikor felolvadt, folyamatosan tovább keverve, megvárjuk míg barnulni kezd. Ekkor félrehúzzuk a tűzhelyről, és fokozatosan hozzáadjuk a vajat, alaposan elkeverjük, majd szintén apránként a tejszínt, folyamatos keverés mellett, hogy ne legyen csomós! Ezek után visszatesszük, és még egyet rottyantunk rajta, állandóan kevergetve az öntetet. Tálba tesszük, és hagyjuk langyosra hűlni.

 

A tetejét piritótt egész mandulával díszítjük tetszés szerint (A szerző felvétele)

Tálaló

A tortát emeletes tálon, csipketerítőre helyezve igazi ünnepélyes hangulatot teremtünk a vendégeink vagy a család számára. Ha felvágjuk, a szelet alul fehér, felül barnás színét figyelembe véve olyan tányért válaszunk, amely jól talál ehhez a párosításhoz.

Egy szelet édes-sós manna…(A szerző felvétele)

Tuti Tipp

Mascarponéhoz (ehhez elég sok kell) a Lidl és Aldi áruházakban juthatunk legolcsóbban. Mindkét helyen 2000 forint alatt van a kilóár, máshol ennek többszöröse is lehet.

+1 Tipp

A karamell-öntetettel akkor vonjuk be a torta tetejét, amikor már alig langyos, de még nem dermedt meg. Ha túl melegen locsoljuk rá, a sajtkrém megolvad, bereped tőle.

Akaramell akkor pont jó, amikor már nem meleg, és még nem dermedt meg (A szerző felvétele)

Karamell

A karamell szó a latin Cannamella szóra vezethető vissza, melynek jelentése cukorsüveg. Az édességként fogyasztott finomság története egészen az 1650-es évek Amerikájáig nyúlik vissza. A karamell a legszélesebb körben használt élelmiszer-színezék, és szinte minden mesterségesen előállított élelmiszerben megtalálható, például a sörökben, barnakenyérben, csokoládékban, süteményekben, brandykben, csokoládé ízesítésű cukrászsüteményekben, mázakban, díszítésekben, töltelékekben, fánkokban, de még a halételekben is előszeretettel használják. Megtaláljuk a köhögés elleni szirupokban éppúgy, mint az üdítőitalokban, whiskykben és borokban.