Az ünnepek alatti nagy főzések után nem bánjuk, ha nem kell órákat eltölteni a konyhában a vasárnapi ebéd miatt, de azért mégiscsak valami izgalmas és ízletes ételt tudunk tenni az asztalra. A savanyúkáposztán sült bőrös császár erre éppen megfelelő, ráadásul a ropogós bőr és a szaftos császár élvezeti értéke megmarad, viszont az egészséges savanyúkáposzta kompenzálja a fokozott zsírbevitelt.

A szaftos, ropogós bőrös hús együtt a zsíroldó káposztával (Szerző felvétele)

Hozzávalók

1 kg bőrös császár

1 kg savanyúkáposzta

só, bors

kömény

A káposztára oldalfekvésben helyezzük rá a császárt (Szerző felvétele)

Elkészítés

Ha van fedeles cserépedényünk érdemes abban sütni. A káposztát elterítjük a sütőedény alján, bőrével felfelé ráhelyezzük az enyhén sózott császárhús-darabokat, ízlés szerint fűszerezzük. Rátesszük az edény fedelét, mehet be egyben a sütőbe, ahol a közepesnél alacsonyabb hőfokon összepuhítjuk a húst a káposztával. Amikor már jó a hús, akkor fedél nélkül ropogósra pirítjuk a császár bőrét. A savanyúkáposzta egyben köretként is szolgál, de ha valakinek hiányérzete van, nyers krumpli hasábokat is tehet a káposzta és a hús közé, mert ez is megsül egyben, plusz köretkészítésre szánt idő nélkül.

Lássuk, mi sült ki ebből!? (Szerző felvétele)

Tuti Tipp

A savanyított káposztát szűrőben átmoshatjuk, mielőtt rátesszük a húst, ha túl savanyúnak érezzük.

+1 tipp

A káposztához és a bőrös császárhoz sem vizet, sem zsiradékot nem kell hozzáadni a sütéshez.

 

Savanyított káposzta

A savanyúkáposztával ágyazunk meg a császárhúsnak (Szerző felvétele)

Az erjesztéssel tartósított fehér káposzta bőséges C-vitamin forrás, amihez a lehető legolcsóbban juthatunk hozzá télen is. A káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket. A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését, ráadásul az igazi savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek: mustármag, kapor, babérlevél, bors, köménymag ugyancsak hasznos gyógynövények.