RETRO RÁDIÓ

Salátaebéd: gyors, friss, egészséges és könnyű – ráadásul negyedáron!





A 30 fok feletti hőségben érthető, ha nincs kedve az embernek (az asszonynak se) begyújtani a tűzhelyet. Ilyenkor jön jól egy nyers zöldekből összedobott gazdag saláta – hússal, tonhallal vagy akár csak tojással, no meg egy speciális (a családban egy nagynéniről Maki-félének nevezett) szósszal. Arról nem is beszélve, hogy négy főre való adagot készíthetünk annyi pénzből, mint amennyiért mondjuk egy Cézárt kapunk egy gyorsétteremben.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.06.24.
Salátaebéd

Hozzávalók 4 fős salátebédhez vagy vacsihoz

1 fej saláta

1 csokor újhagyma (lila)

Friss bazsalikomlevél

1 dl olívaolaj

1 evőkanál mustár

Fél citrom leve

4 fürtös uborka

8 darab paradicsom

8 tojás

20-30 dkg felvágott, maradék sült hús, tonhal

ízlés szerint cukor a szószba

Komplett könnyű nyári étel 4 főre Fotó: Metropol/Fodor Erika

 

Egy finom és egészséges falat Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A tojásokat megfőzzük. (Kizárólag ennyi időre kell bekapcsolni a tűzhelyet.) A salátát levelenként megmossuk. Amíg lecsepegtetjük, felkarikázzuk az újhagymát, és egy külön tálba tesszük, majd ráöntjük a szószt. A szószt egy kistálban keverjük össze úgy, hogy beleöntjük az olívaolajat, a mustárt, a citrom levét, a sót, és aki akar cukrot vagy mézet.

Az újhagymát a szószban érleljük, amíg a többi alapanyagot összevágjuk Fotó: Metropol/Fodor Erika

A felkarikázott újhagymára ráöntjük a szósz, és az abban érik, amíg vágjuk a saláta többi összetevőjét. A lecsepegett salátaleveleket összetépkedjük apróra, és áttesszük egy nagy salátástálba.

Ez kerül a tálba Fotó: Metropol/Fodor Erika

Ebbe kerül a tetszés szerint szeletekre vagy máshogyan vágott paradicsom, uborka, főtt tojás, felvágott vagy maradék sült hús, tonhal aprítva. Amikor minden összetevői benne van, ráöntjük a hagymás szószt, és szedőkanállal jól átforgatjuk. Kész az ebéd vagy vacsora az egész családnak!

Jöhet a következő réteg, mielőtt összeforgatjuk Fotó: Metropol/Fodor Erika

Tuti Tipp

A salátát nem, csak a szószt sózzuk, akkor amikor összekeverjük a mustárral és az olívával! Ez a szósz legyen jóval sósabb, mint ami kóstolásra jól esne, mert a hagymát és végül az egész salátát is ez ízesíti majd be.

Ez után az ebéd után nem nyom el az álom Fotó: Metropol/Fodor Erika
Friss nyers zöldség: vitaminbomba tojással Metropol/Fodor Erika

 

+1Tipp

Tetszés szerint variálhatunk, hogy hússal, felvágottal vagy tonhallal keverjük be a salátát, de kiváló könnyű étel húsmentesen. Aki meg éppen a tojást kerülné el, azt húsféleséggel, gombával helyettesítheti.





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás