A közelgő bejgli-szezon előtt jólesik már a várakozás idején is egy kis könnyű habos finomság, amelyben a mák íze már előrevetíti az év végi süteménygazdag ünnepeket. Legyen ez egy óriás habos máktorta, amit ha megkedvelünk, nyugodtan felkerülhet akár a karácsonyi asztalra is!

Hozzávaló 29 centis tortaformához

Tömény és habos! (Fotó: Metropol)

Tészta

12 dkg vaj 20 dkg liszt (rizsliszt is lehet) 1 tojás sárgája 1 bio citrom héja só

A mákot dinsztelt almával lazítjuk, és édesíthetjük eritrittel is (Fotó: Metropol)

Töltelék

20 dkg darált mák 20 dkg cukor 50 deka dinsztelt alma 1 bio citrom leve

A vékony tésztán elegyengetjük a kétszer olyan vastag mákréteget (Fotó: Metropol)

Hab

8-10 tojásfehérje 20-25 dkg cukor

Elkészítés

Villával megszúrkáljuk a tésztát sütés előtt (Fotó: Metropol)

Tészta

A lisztet és a puha vajat, a tojássárgájával és reszelt citromhéjjal összedolgozzuk, úgy hogy felszedjük az edény széléről az összes tésztát. Kezünk melegével labdát formázunk, és a tésztabuckát a kivajazott tepsi aljára egyengetjük. Villával megszurkáljuk, és aranysárgára elősütjük.

Egy szelet bódító édesség (Fotó: A szerző felvétele)

Töltelék

A mákot, a cukrot és a dinsztelt almát, a citromlé hozzáadásával addig főzzük, minimális hőfokon, állandó kevergetés mellett, amíg a cukor már egyáltalán nem ropog. Hagyjuk kihűlni. Ha a tészta is kihűlt, rásimítjuk a tölteléket.

Tetszés szerint mintát rajzolunk a hab tetejére (Fotó: Metropol)

Hab

Először csak a tojásfehérjéből kemény habot verünk kézi mixerrel, majd a cukrot több részletben adagolva hozzá keverjük. A habtengert a kihűlt máktöltekére borítjuk, és megformázzuk, villával mintázzuk a tetejét. 180-200 fokon, állandó megfigyelés alatt sütjük a habot, ha aranysárga vagy barna, lezárjuk a sütőt, és kicsit hagyjuk bent meghűlni, szikkadni.

Ha afeje tetejére állítjuk is az üstöt, akkor sem esik ki a hab! (Fotó: Metropol)

Tuti tipp

A torta tésztájába sem cukrot, sem sütőport nem kell tenni. A tetejére kerülő habkorona bőven elég édes lesz az összhatáshoz. A vékony linzertésztához pedig felesleges adalékanyagot rakni, és azzal „felhúzatni”.

Habos mákos az adventi asztalon (Fotó: Metropol)

+1 Tipp

Óriás habos mákost akkor készítsünk, ha jó sok tojásfehérjék gyűlt össze a hűtőben!  

Mák

Még a csontoknak is jót tesz, nemcsak az ízlelőbimbóknak Fotó: A szerző felvétele)

A magnéziumban gazdag, növényi zsírsavat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is tartalmazó mák jótékony hatását abban is kifejti, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi azokat újraépíteni. A magas vérnyomász is csökkenti, és a telítetlen zsírsav összetétele miatt, fogyasztása megakadályozhatja a trombózis és embólia kialakulását. Normalizálja a vér koleszterin szintet, s egyszersmind fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jelentős béltisztító hatása van: a kis fekete magok letisztítják a bélcsatornák falait. A bélrendszer karbantartásában, mint takarító vesz részt. A néphit szerint teljesen megszünteti az időjárás okozta lábban keletkező görcsöt. Növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. Arról nem is beszélve milyen finom – legalább is nekünk, magyaroknak, akik bátran fogyasztjuk!