Hozzávaló (4 főre bőségesen)

Tisztán paradicsomos húsgombóc (Szerző felvétele)

10 darab tölteni való (TV) paprika

1 kg darálthús (sertés, pulyka, marha vagy vegyes)

1 nagy (vagy 2 kisebb) gerezd fokhagyma

2 fej vöröshagyma

Kókuszzsír vagy zsír, olaj

só, bors

50 dkg sűrű paradicsomszósz (cukrozatlan)

2,5 dl paradicsomlé (natúr)

Pirítjuk a tölteléket a paprika talpán (Szerző felvétele)

Elkészítés

Házi paradicsomlével a legjobb! (Szerző felvétele)

A zsiradékon megpirítjuk a szeletekre vágott hagymát. A darálthúst a fűszerekkel, sóval kedvünk szerint ízesítjük, majd betöltjük a megmosott és kicsumázott TV paprikákat, amelyeket egyesével, a töltelékes oldalán, csúcsával felfelé beleállítunk a zsiradékon piruló hagyma közé a lábas aljára, hogy piruljon a husis rész. Ha több a töltelék, mint a paprika, akkor pucér gombócokat formázunk, és azokat is áthengergetve megpirítjuk egy picit. Ráöntjük a paradicsomszószt és a levet, majd fedő alatt összepuhítjuk. Figyeljünk, hogy ne főzzük szét a paprikákat!

 

Tuti Tipp

Se rizs, se rántás!

A darálthúshoz rizs helyett keverhetünk reszelt cukkinit vagy reszelt sárgarépát, hogy lazítsa egy kicsit a tölteléket. Fél kiló húshoz kb 10–15 dekányit nyersen összedolgozva.

+1Tipp

A paprika csumája sokat hozzáad az ízéhez – kár lenne kihagyni! (Szerző felvétele)

A paprikák csumáját is feltétlen főzzük bele az ételbe, mert nagyon jó ízt ad neki. Főzés után ezeket kivehetjük, de akár el is fogyasztható.