RETRO RÁDIÓ

Olcsón akarsz finom ízeket? Mutatjuk a titkot





Rengeteg erkélyen, gangon, teraszon teremnek fűszernövények. Ezeket folyamatosan lehet „szüretelni”, és akár teljes ételeket építeni rájuk. Amellett, hogy egyéni zamatot adnak, gazdaságossá is teszik a főzést. 



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.18.
Fűszeres ételek

A balkonkert nem csupán egy jó hobbi, de gazdaságossá is teszi a főzést. Nézzük, mit, mire lehet használni.

Bazsalikom

A genovai bazsalikom és a paradicsom tökéletes ízkompozíciót ad. Tépkedjünk apróra néhány bazsalikomlevelet, keverjük össze puha vajjal, és kenjünk rá az újkrumplira, a párolt zöldbabra vagy halra. Készítsünk belőle pestót, amíg van friss a balkonon. A thai bazsalikom kitűnő összetevője mindenféle dél-ázsiai currynek, sülteknek és salátáknak.

A bazsalikomos krumpli a család kedvence lehet Fotó: Pixabay

Menta

A fodormenta édes és lágy, a borsmenta erőteljesebb. A fodormentából szirup is készíthető, ami tökéletes a limonádéhoz és gyümölcssalátában is, de a tzatziki ízét is megdobja. Jól működik borsóval, répával, padlizsánnal, tökkel, paradicsommal, cukkinivel. Egy maréknyi menta, korianderlevél, pirított köménymag, néhány levél zöld thai csili, só kombinációval pikáns fűszerkeverék készíthető.

A menta limonádéhoz és levesekben is nagyon finom Fotó: Pixabay

Rozmaring

A rozmaringból tegyünk bőven a grillre szánt húsok páclevéhez, vagy tegyünk egy ágat magára a grillre, hogy zamatos füstöt kapjunk. Az igazi ínyencek a gin-tonikot is megbolondíthatják vele.

Jöhet egy rozmaringos gin-tonik? Fotó: Pixabay

Babérlevél

A francia és mediterrán konyha mély és friss zamatáért felel. Nagyon karakteres ízt ad a húsoknak, ha grillezés előtt a páclébe keverjük, de finoman lekíséri a halételek ízét is. Mivel a babér kesernyés, felhasználás előtt 1-2 nappal szedjük, hogy legyen ideje megfonnyadni. A babérleveleket mindenképpen ki kell venni az ételekből tálalás előtt.

A mediterrán életérzés záloga a babérlevél Fotó: Pixabay

Tárkony

A tárkonynak erős, ánizsszerű zamata van. A francia változat gyengébb, mint az orosz. Inkább salátaöntetekhez használjuk, de működik nyári zöldséglevesekben, lencsével, hallal, csirkével.

Ha hal, akkor tárkony Fotó: Pixabay

Kakukkfű

Kakukkfűvel készül a leggyorsabb vacsora: keverjük össze petrezselyemmel, bazsalikommal, mentával és majorannával. Adjunk hozzá egy kis extra szűz olívaolajat, majd öntsük rá bármilyen tésztára. Gyantás íze miatt tökéletes a tengeri halakra.

Régen azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta a kutatások is igazolták: a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatot Fotó: Pixabay

 





Ezeket olvastad már?
Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás