Hozzávaló 4 főre

1 doboz fehér lasagne tésztalap (ebből marad, visszazárt dobozban tárolható)

1 doboz zöld (spenótos) lasagne tésztalap (ebből marad, visszazárt dobozban tárolható)

50 dkg darált marhahús (vagy pulyka)

1 kg sűrű paradicsomszósz (100 százalék paradicsomból)

2–3 darab paradicsom

30 dkg kemény sajt reszelve

2–3 gerezd fokhagyma törve

olívaolaj

só, bors, oregánó

Ebben a lasagnéban piros-fehér-zöld rétegek váltják egymást Fotó: A szerző felvétele

Besamel, ha kell

2–3 evőkanál liszt (búza vagy rizs vagy csicseriborsó)

20 dkg vaj

1 liter tej

Elkészítés

Egy kocka, besamel nélkül Fotó: A szerző felvétele

Hús

A marhahúst olívaolajon megpirítjuk, beletéve a fűszereket és az összenyomott fokhagymát, majd felöntjük a paradicsomszósszal, és fedő alatt takarékon megfőzzük. Amíg fő, elkészítjük a besamelt, ha akarunk hozzá.

Így rakjuk össze színesre Fotó: A szerző felvétele

Besamel

Lábosban alacsony hőfokon felolvasztjuk a vajat, majd fokozatosan belekeverjük a lisztet. Ha csomómentes, hozzáadjuk apránként a tejet, és ezzel sűrűre felfőzzük, folyamatos keverés mellett.

Összerakás

Ennek nem lehet ellenállni! Fotó: szerző felvétele

A tepsi aljára kevés paradicsomszószt öntünk. Erre jön egy réteg fehér lasagne tésztalap, egymás mellé helyezve, hogy kitöltse a tepsit. Majd egy réteg darált hús következik, reszelt sajttal tetézve, és ezt követi a besamel vagy csak egy kis paradicsomszósz, és jöhet a zöldszínű lasagne tésztaréteg. Így folytatjuk tovább, ameddig a tepsink magassága engedi. A tetejére, a záró paradicsom-/besamelréteg alá tehetünk néhány szeletelt friss paradicsomot.

Tuti tipp

A reszelt sajtot a besamelréteg alá tegyük, így nem ég meg, hanem beleolvad.

+1tipp

A tepsi oldalát is kirakhatjuk lasagne tésztával, hosszában a megfelelő méretre törve a lapokat.