„A keresztfiamék jöttek hozzánk vendégségbe, arra gondoltam, hogy a gyerekek miatt egy kiadós sütit kéne csinálni. Mit ne mondjak, ízlett mindenkinek, szerintem nagyon hamar el is fogyott.„ írta a recepthez mellékelt levelében Török Sándorné.

Fotó: Metropol

Hozzávalók:

A tésztához: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 2-3 dl tej, 2 evőkanál étolaj, 3 kanál kristálycukor, csipet só

A krémhez: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2-3 evőkanál kakaópor, 3 tojásfehérje

Ár: 2000 forint

Elkészítési idő: 1,5 óra

Fotó: Olvasói fotó

Elkészítés:

  • Az élesztőt kevés langyos tejjel futassuk fel, a hozzávalókból dagasszunk egy lágy tésztát. Kb. fél órát kelesszük.
  • Készítsük el a krémet, a margarint a porcukorral gépi habverővel keverjük ki, adjunk hozzá a kakaóport és a három tojásfehérje felvert habját is.
  • Ha a tésztánk megkelt osszuk el 6 felé, egyesével nyújtsuk ki vékonyra, téglalap alakúra, kenjük meg a kakaós krémmel, tekerjük fel és 3-3-at fonjunk össze.
  • Helyezzük a kalácsokat zsírozott, lisztezett tepsibe. kb 37*25 cm. Pár percet még a tepsiben is keleszthetjük.
  • Sütés előtt kenjük le tojással, majd sütés közben még egyszer átkenhetjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük kb, 10 percig, majd takarékon további 25 percig.

Tipp

Ha igazán édesszájúak vagyunk, akkor szórhatunk porcukrot is a tetejére.

Tudta?

Az ostoros kalács egy a hétköznapinál dúsabbra, finomabbra készített kalács, amit lakodalmakra sütöttek a Jászságban. Ezen a tájegységen a szűcs mesterség népszerű foglalkozás volt. A szűcsök az ostorok végére vékony bőrből csattanós bojtot fontak, ennek a fonásából ered a kalács elnevezése: ”ostoros„.